Домакин на броя

Правете си тестове за COVID и грип, защото лечението е различно

Ваксинирайте децата срещу варицела, естественият имунитет не е добър

Проф. Радка Аргирова има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. Учила е вирусология в Москва, Германия и САЩ. Била е зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор в периода 1995 – 1997 г. Понастоящем работи като вирусолог в Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Проф. Аргирова, намираме се в епидемия от грип и може би от COVID-19. Как може да различим грипа от COVID-19?

– В момента сме в състояние на епидемия от грип, която не е изключително силно очертана, но съществува. По отношение на COVID-19 сме в състояние на ендемично разпространение на инфекцията. И COVID-19, и грипът се явяват като сезонни инфекции. Грипът се причинява обикновено от два вируса, най-често от тип А, по-рядко от тип В, като тип В обикновено бележи края на епидемията.

COVID-19 в момента продължава да се размножава и да мутира. Но това, което ги отличава е, че грипът настъпва внезапно, в определен момент. Обикновено наоколо е имало хора, които са били болни. Характеризира се с няколко основни признака: примерно със суха кашлица, понякога лек задух, втрисане, температура, болки в гърлото има по-рядко, болки по мускулите и ставите обаче има доста често. И температурата не достига особено високи стойности – 38-38,5 градуса. Грипът обикновено трае 6-7 дни и преминава. Лечението се осъществява, но първо трябва да е абсолютно сигурно, че става въпрос за грип, защото например лечението при грип и при COVID-19 се различава. Срещу грип имаме много точно, много специфично – именно антигрипно лекарствено средство – „Тамифлу“. Имаме го в български вариант – прекрасно – „Ебилфлумин“ – то се произвежда у нас по лиценз. Обикновено до седмия ден преминават оплакванията.

За COVID, ако е бил човек в компания, както и да сме били заразени, трябва да минат няколко дни, преди да започнат оплакванията. Затова много често не може точно да определи кога се е разболял пациентът или от кого се е заразил. Протича сравнително по-леко, за разлика от началото, когато беше пандемията. Наблюдават се също дихателна симптоматика, хрема, суха кашлица, която ако не се лекува, ако не се изолира човек, може бързо да слезе към долните дихателни пътища, втрисане, температура може да има. Така че по признаци едното от другото заболяване трудно се различават, но по лечение се различават, защото при COVID-19, ако температурата не е достигнала 39 градуса, т.е. до 39, 38,8-39 градуса, може спокойно да се мине с терапия само с противотемпературни средства, без да се взимат никакви антибиотици. Има нужда от много течности, изолация.

Съветвате ли при първи признаци хората да си правят тестове за грип и за COVID, за да знаят как да се лекуват?

– Хубаво е да се направят тестове. Много е важна диагностиката, именно заради това, че лечението се различава. Сега съществуват антигенни тестове, много бързи и веднага могат да дадат краен резултат – дали става дума за грип, за грип А или В или за COVID-19. Това ще определи по-нататъшното поведение.

– А чести ли са случаите на пневмонии?

– Пневмониите се случват както при грип, така и при COVID, но това са обикновено усложнения. Обикновено настъпват при възрастни хора или при хора с белодробна симптоматика, обикновено хронична. Случват се, разбира се, и протичат много тежко и тогава трябва да се включи и антибиотично лечение.

– Как хората да се предпазят, особено възрастните и малките деца от COVID и от грип?

Многократно сме говорили за ваксинирането срещу грип. По-голямо предпазване от това няма. Там не е 100% гаранцията, че няма да се заразите, но пък и да се заразите, 100% е гаранцията, че много по-леко ще премине заболяването. Особено за деца, много хубаво нещо е наличието вече на ваксина във вид на спрей, т.е. няма игли, няма Чичо доктор. Продава се в аптеките. Тя е специално за деца, много добре се понася и има много по-голям предпазващ ефект.

– От колко годишни могат да се ваксинират децата?

Още от двегодишни. Всъщност ваксина може да се поставя и от 6 месеца нагоре. Отначало, ако се прави от 6 месеца до 2 години, трябва да се направят две дози, по-нататък – по една. А за COVID си има ваксина. Ако човек с момента е с COVID, няма нужда от ваксина.

– Във Великобритания в момента има бум на коклюш, който протича с кашлица в продължение на два-три месеца. Наблюдава ли се при нас тази болест и опасна ли е тя?

Коклюш у нас има, но имаме ваксина, която е в задължителния календар и която трябва да бъде използвана от абсолютно всички деца. Засега нямаме такива фрапантни случаи на коклюш. Ние имаме една нагласа за морбили в момента. За това също има задължителна ваксина и трябва да се работи с родителите на всяка цена да се прави. Има родители, които отказват да я направят, и това вече въобще не е личен въпрос, защото означава, че тяхното дете ще бъде възприемчиво, ако се появи морбили. И не само ще бъде възприемчиво, което е лошо за самото дете, но ще бъде и източник на разпространение на тази инфекция.

– Наблюдава ли се епидемия от морбили у нас?

– Не, в България има отделни случаи. Но тъй като в Румъния има епидемия, е много важно да го знаем. И ние сме във връзка с колегите, разбира се, защото когато в близката страна, при съседа ти гори, има опасност и при теб да загори.

– Трябва ли хората, когато пътуват в градски транспорт или са на затворени обществени места, да носят маски? Това би ли ги предпазило от грип, от COVID?

 – Да, това би ги предпазило на обществено място. Още повече, ако те самите са по-възприемчиви към инфекции и ако самите примерно леко покашлят или кихат, съвсем добре е да пазят и с маски разпространението на самия вирус, разбира се, към други хора, но по този начин пазят и себе си.

– Какви други болести се наблюдават този сезон при децата?

Наблюдава се варицела и съветвам родителите да ваксинират децата си срещу варицела. Това е заболяване, в резултат на което вирусът остава в организма цял живот, остава една латентна инфекция, която при всяко бъдещо нарушение функциите на имунната система може да бъде активирана и това активиране може понякога да се изрази доста тежко, дори като енцефалити, като менингити у по-възрастните хора. Това всичко е последствие от прекарана в детството варицела. Именно поради тази причина е по-добре детето да бъде ваксинирано и никога да не се разболява от варицела.

– Какъв съвет бихте дали на възрастните и на хората с малки деца така, че да изкарат по-здрави зимния сезон?

Ако се чувстват и най-малко неразположени, да не излизат от вкъщи. Ако трябва непременно да излязат, да бъдат топло облечени, да взимат течности – вода, чай, много е важно това, витаминни препарати, пълноценна храна. И ако може, да не ходят на места, където има големи струпвания от хора. Това е единственото, което може да се предложи, както и често проветряване на помещенията, в които живеят.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button