На хоратаТоп новина

Сладък живот за кмет и брат в първи частен град

Сладко живеят кмет и брат в първи частен град в България видяха репортерите на „Труд news“ след разглеждането на забележителностите в Етрополе и близките околности.

Както във всеки малък град или село, така и тук бързо може да разпознаеш къде се намира къщата на кмета. До нея обичайно води хубав път, който се различава от другите в района. Така е и в с. Рибарица, където се намират вилата на етрополския кмет Димитър Димитров и бизнесмени, близки до управляващата фамилия в Първи частен град.

На снимките се вижда разликата между основния третокласен път от републиканската мрежа – обект на частичния ремонт, и пътя, водещ към вилата на кмета.

Кръпките по основния път за с. Ямна и асфалтът към вилата на кмета.
Пътят към вилата на кмета в Рибарица, община Етрополе.

Малцина са обаче тези, които знаят, че в района друг, неасфалтиран път, води към тайна богаташка вила в отдалечена гориста местност, срещу манастира „Св. Троица“. Резиденцията е сравнително нов строеж, разполага със зала за гости и 14 спални, и е най-строго охраняваното място в община Етрополе – едновременно с камери, жива охрана и кучета, разказват местни хора. Никой не смее да приближи до вилата, освен посветените от управляващата фамилия, приближените им бизнесмени и специално подбрани гости. Запознати казват, че на това тайно място се дискутират важните общински въпроси.

Обръчите

Бегъл поглед върху обществените поръчки на общината за последните три години например показва, че почти всяка обществена поръчка, свързана със СМР, основни ремонти, рехабилитация и аварийни ремонти на инфраструктура, се печели от любимата в мандата на кмета-генерал етрополска фирма Маридел-2012 ЕООД. Маридел печели някои от поръчките като единствен участник. Например през юли т. г. компанията е победител, като единствен участник, в поръчка за корекция на участък на коритото на р. Ябланица, както и за брегоукрепително съоръжение на авариен участък по левия бряг на р. Малък Искър.

През 2022 г. Маридел получава покана чрез пряко договаряне за основен ремонт на улици. Основание за прякото договаряне е, че през 2021 г. е била открита процедура за възлагане на обществена поръчка с публично състезание за основните ремонти на улици в общината, но „в хода на работата на комисията е установено, че подадените оферти са неподходящи, поради което са предложени за отстраняване.“ В. „Труд news“ вече писа за обществена поръчка за енергийна ефективност на сградата на общината, изпълнена от Маридел-2012. Направена е облицовка на част от фасадата на общината с желязна конструкция с чамови дъски срещу завишената сума от 163 000 лв., за което сигнализира сдружението „Национално движение на българските граждани“. Общият договор за луксозния ремонт на общинската администрация възлиза на 1 700 000 лв. с ДДС.

Управител на предпочитаното в Етрополе строително дружество със 100 лв. капитал, което има обороти за милиони, е Васил Николов, а собственик – съпругата му Йоана Николова. През 2012 г. тя е била управител на дружеството. Червена нишка води до управляващата фамилия в община Етрополе Димитрови. Видно от Търговския регистър, Николова е и управител на Екологика Мекс, собственост на Симеон-2 ООД, в която сред съдружниците е Емил Делчев Димитров, бивш депутат и братовчед на кмета на Етрополе Димитър Димитров, а също и Инчип-97 ЕООД, днес собственост на Емил Радославов Димитров, брат на кмета на Етрополе. В миналото Николов е бил управител на заличената от регистъра Табак Трейд – Добрич, в която Симеон-2 ООД държи 40%, а също така е бил представляващ и собственик на друга строителна фирма, свързана с фамилията или нейни роднини – Вас Мит ЕООД, тя е с десетки запорирани имоти заради задължения.

Друга фирма печели поръчките в областта на храненето в училища, детски градини и храната за „Домашен социален патронаж Етрополе“ – Агро Лопян 2012 ЕООД. В управлението u е отново близък до влиятелната фамилия в частния град. Управителят Панчо Панчев участва и в ръководството на кооперация, на която председател е братовчед на кмета – Станко Димитров. В управителния съвет на кооперацията е също братът на представляващия Маридел-2012 Димитър Маринов.
Интересна подробност е, че шест месеца преди изборите, кметът Димитров внася предложение в ОбС за изтегляне на кредит с максимален размер от 4 млн. от фонд ФЛАГ. Въпреки опозицията на някои от общинските съветници срещу изтеглянето на заем почти в навечерието на местните избори, в крайна сметка решението е факт и общината сключва договор и поема дългосрочен общински дълг. И първата обявена и задействана поръчка е за ремонт на 14 улици. Справка в Профил на купувача на община Етрополе показва, че през последните години, в случай, че обществените поръчки за строителство не се печелят от Маридел-2012, победител в търговете са две-три партньорски фирми. С тях етрополската строителна компания има участия в консорциуми по други обществени поръчки в други общини, видно от Търговския регистър.

Лукс зад граница

Хората в града с над 10 000 души население отдавна говорят, че общественият ресурс в общината (с около 28 млн. бюджет за тази година), отиват почти в едни и същи ръце, но мнозина са обзети от апатия. Има и такива, които били „съветвани“ чрез посредници и вече „внимават в картинката“.

За вилите на управляващия кръг и близките до тях се носят какви ли не слухове. Шикозни имения, скрити зад високи и дебели зидове, пътувания до екзотични дестинации и места, любими и на руските олигарси.

Освен красивите къщи на кмета на Етрополе, неговия брат и близки бизнесмени в с. Рибарица, представители на кръга разполагат с няколко имота в Северна Гърция. Някои от тях са в гръцкия курорт Неа Ираклица. На английски сайт може да се види една от вилите на обкръжението, с 4 спални и 5 бани, обявена за 10 души. Тя е отдавана под наем за летния сезон от сина на управителя на Маридел-2012. Вилите са недалеч от морето, с видеонаблюдение и паркоместа.

Представители на кметския кръг разполагат с няколко имота в Северна Гърция. Някои от тях са в гръцкия курорт Неа Ираклица.

За политическите схеми на управляващия кръг на Етрополе може да се пише също дълго. Няма да го направим заради местния вот. Но си заслужава да се посочи, че контрол върху разходването на средствата в общината не е упражняван през последните 8 години от съответните държавни институции. А за обществото би било полезно да знае има ли конфликт на интереси между кмета на Община Етрополе и доставчици на услуги? Какви суми са изплащани от Община Етрополе на търговски дружества като Етрополски Бук ЕООД и Инчип-97 ООД, за които в града се знае, че имат роднинска връзка с кмета-генерал. Нищо от това не се е случило. „Неудобната“ информация  е грижливо пазена от съответните държавни институции и след местните избори вероятно ще бъде напълно заметена под килима.

В опит да научат истината за сладкия живот на кмет и брат в първия частен град етрополчани са подали жалба до Административен съд София срещу отказа да им се предостави информация по споменатите въпроси. Те се надяват съдът да реши положително жалбата им. Тяхно право е да знаят какво се случва с техните пари и живот в техния град.

Източник: trud.bg

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button