Ателие

Мария Петрова и Калоян Бушев – младите творци, избрали Етрополе

Тя е художник, а той - скулптор.

Мария Петрова и Калоян Бушев са семейство млади творци, загърбило големия град и избрало да живее в Етрополе. Тя е художник, а той – скулптор.

„Живяла съм тук до 13-годишна възраст. Майка ми и брат ми също са в Етрополе, но всички живеем отделно. Решихме да дойдем тук, защото беше по-лесно да си купим жилище, отколкото в София. А и в Етрополе има всичко, което и в големия град“. Това ни разказва Мария Петрова, която е главен художник в „Бояна филм“. Семейството си е купило къща и направило ателие, където може да твори на спокойствие.
Хората в Етрополе едва ли подозират, че тяхна съгражданка вече 12 години прави декори на холивудски продукции. „Като главен художник в „Бояна филм“ отговарям за техниките, мазилките, декорите и цветовете. Слушам дизайнерите от чужда страна и се старая да изработим красив и качествен декор“, обяснява Мария. Работила е за известни филмови продукции като „Илайза Грейвс“. „Това е проект, направен от нас, художниците, на световно ниво. Декорите бяха много хубави и мащабни. За портфолиото на „Бояна филм“ това беше много добре изпълнен проект“, спомня си Мария.

Работата в „Бояна филм“ среща Мария с известни личности като Силвестър Сталоун, Антонио Бандерас и Бен Кингсли.

Напоследък нейният екип прави повече декори за реклами. Когато се върне у дома вечер, се посвещава на своята страст – рисуването. А къде тя влага душата си – най-вече в портретната живопис и в изобразяването на очите. „Те са прозорец към човешката душа – тъжни и весели. Огромно впечатление ми направиха децата от войната в Иран и Ирак – колко са мръсни и какво излъчват очите им“, разказва Мария. Искам моите картини да излъчват тъга. Смятам, че хората сме много горди и трябва да има нещо, което да ни сваля на земята, да ни напомня какво би могло да ни се случи“, обяснява художничката.

Съпругът ѝ – скулпторът Калоян Бушев, е ученик на Сейфетин Шекеров.

Запознава се с известния творец, след като завършва Художествената гимназия в Сливен. От 16-годишен започва да чиракува в неговото ателие. „Първо трябваше да мета, малко по малко, с времето, навлизах в професията скулптор. Даваше ми да ретуширам негови работи, т.е. да ги сглобявам. После започнах да си вадя от восък неговите работи. С течение на времето станах добър и спечели доверието му“, спомня си днес Калоян.  „От Сейфетин научих абсолютно всичко. Мисля, че и доста съм взел от неговия стил. Няма как – 7 г. съм правил едно и също. Отлели сме хиляди скулптори.“

Скулпторът Калоян създава предимно животни.

„В тях ми харесва, че мога да пресъздам мускулатурата. Правя ги първо от восък – церазин. После слагам силиконови калъпи, за да мога да направя повече от един брой“, обяснява технологията Калоян.

Най-лесният начин ценителите на изкуство да се свържат с него, да видят и купят негова творба или на Мария е през тяхната Фейсбук страница. Предпочита сам да продава скулпторите си и картините на жена си, защото така клиентите могат да ги купят на реална цена без комисионната на галерия.

След 15 години живот в София и във Великобритания Калоян признава, че първоначално му е било трудно да свикне с Етрополе. „В големия град има динамика, срещаш се с различни хора. Тук цари спокойствие. Никой не бърза. Аз обичам нещата да се случват бързо и в началото ми беше трудно, но сега ми харесва“, признава Калоян.

В колоритния свят на Стефка Хикова – „Картини с бои и с думи“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button