Домакин на броя

Ива и Роберт Сарафови – лечителите, привлечени от красотата на село Ямна

Пленени от красотата на село Ямна са и семейство Ива и Роберт Сарафови – едни от най-добрите лечители в родината ни, практикуващи китайска медицина и акупунктура.

„През 2020 г., със съпругата ми искахме да си купим вила. Когато посетихме село Ямна, дъхът ни спря – толкова силно енергийно място, толкова красива природа и мили жители. Отговаряше на всичките ни критерии и така построихме нашата къщичка“, разказва физиотерапевтът Сарафов. Въпреки че и двамата д-р Ива Сарафова имат клиники в София, започват да прекарват в Ямна по-голямата част от времето си и се чувстват щастливи.

Село Ямна очарова с буйната си река, красивата природа и усмихнатите си хора. Неслучайно е наричано „Малката Швейцария“.

Местните хора бързо научават за лечебните способности на семейството и започват да прибягват до услугите им. „В един момент имаше толкова много хора пред вратата ни, че нямаше къде да ги посрещна, за да мога да им помогна“, споделя още той. Така се ражда идеята да се направи медицински център за физиотерапия, иглотерапия и акупунктура в „Малката Швейцария“. Оказва се, че старият самалък е най-подходящ и там започва създаването на Лечебница Сарафови, която все още е в процес на изграждане.

„Искаме да предоставим на местните хора медицинска помощ, каквато не са имали възможност досега да получат“, казват Ива и Роберт. И въпреки прекрасните моменти, семейство Сарафови споделят, че се сблъскват и с проблем – комбинацията от лоши метеорологични условия и недовършени ремонтни дейности на ВиК възпрепятства завършването на Лечебница Сарафови. „Дълго време нямахме достъп до лечебницата и къщата си“, споделя Роберт.

„С лични средства и помощта на Елаците-Мед АД и местната общинска администрация пътят до лечебницата стана достъпен, както за нас, така и за всички местни жители. Това бе един добър пример за това как един проблем може да бъде решен с общи усилия“, разказва той. Най-доброто тепърва предстои и въпреки че изграждането на лечебницата продължава да бъде в процес, Ива и Роберт успяват да помогнат на нуждаещите се.

Пациентът Ц. си спомня за първата му среща с Ива и Роберт. „С години пиех антидепресанти и не ми помагаха. Отделно имах силни болки в кръста и ставите, световъртеж и никой лекар не можеше да разбере на какво се дължи. Болките бяха непоносими. След четири процедури при Роберт и Ива те изчезнаха почти напълно. Вече съм нов човек“, въодушевено споделя още той. Друга пациентка – Моника, споделя как веднъж Роберт и поставил 120 броя игли на лицето. „Процедурата беше от естетическа гледна точка. Трябваше да стоя с тях около два часа. Когато ги махна и видях ефекта, забравих за всички игли.“.

Роберт Сарафов е отдаден на хората. Именно поради тази причина всичко за децата е напълно безплатно при него. Мисията му е да помага. Мечтае хората да са здрави и да повярват в алтернативната медицина, защото тя е бъдещето. Лекарствата лекуват последствията, но не и истинския проблем в организма на човек, казва той.

Китайската медицина е търсен метод за лечение в много европейски страни. Може би и това е една от причините пациентите на Ива и Роберт Сарафови да не са само жители на общината: „Когато не могат да ни открият в клиниката в София, те посещават Лечебница Сарафови тук, в Ямна. За съжаление, остават доста разочаровани от пътните условия“, споделя семейството.

„Когато австрийци ме посетиха тук, в Ямна, и видяха пътя, бяха много шокирани как е възможно в днешно време да съществуват такива пътища. След това имахме проблем и с настаняването им. Но за щастие, с любезното съдействие на комплекс Орлова Скала, в късните часове на деня успяхме да настаним нашите посетители“, разказва Роберт.

„Село Ямна е невероятно място, райско кътче на земята. Има страхотен потенциал и ние видяхме това още от първия си момент тук. Вярваме, че все повече хора ще открият красотата на природата и чудото на нетрадиционната медицина. А когато го направят – ние ще сме тук, за да им помогнем да излекуват тялото и душата си.“, споделя Ива.

Семейството се чувства част от местната общност и вече прекарва повечето време в Ямна. Синът им Иван и дъщеря им Кристин също предпочитат красотата на Балкана. „Мечтата ни е някой ден да се установим напълно тук. Искаме нашите внуци да израснат в Ямна и да усетят магията на това приказно място, което е силно енергийно заредено“, споделя Роберт.

Д-р Роберт Сарафов е физиотерапевт-акупунктурист, който има партньорство с Колежа по източна медицина Западен Лондон, Великобритания. Той е негов възпитаник. През 1998 г. със съпругата му са в Южна Африка и, в една от практиките му по физиотерапия, се влюбва завинаги в професията. Наблюдавайки Хейстинг, един от най-известните физиотерапевти, Роберт вижда с очите си как човек, който куца и не може да ходи от болки в кръста, с поставянето на една игла тръгва изправен, без болка. „Тогава си помислих, че трябва да науча тази професия и да помагам на хората“, казва Роберт.

Д-р Ива Сарафова е специалист по дентална медицина. Завършва Медицинския университет София и практикува като зъболекар в столицата. Повлияна от силното си желание да помага на хората и виждайки ефекта на акупунктурата, Ива също завърша Колежа по източна медицина в Лондон и днес също е успешен акупунктурист. Заедно с Роберт, тя лекува посетителите на Лечебница Сарафови.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button