На хората

Световни шампиони откриха площадка за стрийт фитнес в СУ „Хр. Ясенов“

Съоръжението е на състезателно ниво

Официалното откриване на новоизградената площадка за стрийт фитнес в двора на СУ „Христо Ясенов“ събра световни и европейски шампиони. Тя е дарение за учениците от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“.

Гости на събитието бяха Жасмина Свиленова, световна шампионка през 2022 г. и сребърна медалистка на световното първенство по стрийт фитнес и калистеника през 2023 г., Добрин Добрев, бронзов медалист на световното първенство в същата дисциплина през 2023 г., Йоана Велева, бронзова медалистка през 2023 г., Александър Нгуен, състезател по стрийт фитнес, представлявал България на международни състезания, треньор и съдия, Ксения Момчилова, първата сребърна медалистка на световната купа по паркур през 2023 г., в дисциплина „скорост“, както и други утвърдени състезатели. Спортистите направиха красив спортен спектакъл пред учениците от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе, директора на училището Мила Манчева и зам.-директора Росица Василева, дарителите – Владимир Александров, Ивайло Георгиев.

„Площадката е много добре направена, стандартна и може да се използва без никакви затруднения. По земята е нареден тартан, добър избор за обезопасяване. Прекрасно е, че се намира в училище и учениците могат да я ползват в часовете по физическо или в междучасията“ – сподели Жасмина Свиленова.

„Много добре е изработена със стандартен дизайн за състезания. Съоръжението е разположено на прекрасно място в училището СУ „Христо Ясенов“, под дърветата, от които пада сянка върху спортуващите. Площадката е отлична възможност учениците да спортуват и поддържат по-добро физическо здраве“ – каза  Александър Хай Нгуен.

Двамата партньори разказаха пред в. „Етрополе за хората“ за своя път до постиженията в спорта и за нуждата подрастващите да спортуват. „Постигнах всичко с много пот, много сълзи, много усилия и многобройни тренировки. Докато моите връстници излизаха на кафета и дискотеки, аз бях в залата. Не съжалявам за нито една изпусната покана за купон или събиране, дори напротив, горда съм, че избрах този път – пътя на шампиона“ – категорична е Жасмина Свиленова. Младата спортистка, която тренира стрийт фитнес от 18-годишна и има многократни титли и отличия, казва, че ползите от спорта са много: здраве, постоянство, самочувствие, дисциплина. „Спортът те държи в правия път, далеч от забранените неща като алкохол, наркотици и т. н“.

Според Александър Нгуен, спортът дава усещането на свобода и пълноценност. „Всеки път, когато се пусна от лоста за някой от нашите динамични въртежи, сякаш летя. И се чувствам свободен от всичко, най-вече от негативната енергия, натрупана от забързаното ежедневие. Спортът е прекрасен за деца и младежи, които търсят достъпен начин за тренировки“ – казва Нгуен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button