На хората

106 първокласници прекрачиха училищния праг

Обществеността в Етрополе подкрепя учениците по пътя на знанието

На 15 септември 106 първокласници от община Етрополе  си прекрачиха прага на училищата ОУ Христо Ботев“- гр. Етрополе, СУ „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе, ПГ „Тодор Пеев“ – гр. Етрополе и ОУ „Христо Ботев“ – с. Лопян, за да поемат по пътя на образованието и знанието.

Тържественото откриване на учебната година започна с химна на България и издигане на националното знаме. Присъстваха представители на Синдиката на българските учители, членове на обществените съвети на училищата, представители на общинската администрация и много жители от Етрополе. Пред строя преминаха и училищните знамена. По традиция във всички училища бе извършен водосвет за здраве, благоденствие и успехи през учебната година.

Кметът на община Етрополе Димитър Димитров и зам.- кметът Станка Димитрова, отговаряща за „Образование, култура и социални дейности“, поздравиха всички ученици, преподаватели и родители. За първия учебен ден децата получиха „Родолюбив буквар“ с послание от градоначалника.

Депутатът Марин Маринов пожела на първокласниците от СУ ,,Христо Ясенов” и в ОУ „Хр. Ботев“ много успехи и много мечти, които да следват.

Атракцията бяха 3D декори в реален размер, изобразяващи патроните на училищата – Христо Ботев, Тодор Пеев и Христо Ясенов. Триизмерните фигури на героите са изработени по идея на Владимир Александров, председател на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед“, като посланието е да има приемственост между историческото минало, настоящето и бъдещето. Те бяха дарени на четирите училища от Владимир Александров,  Младен Недков, член на УС на сдружението, Ивайло Георгиев, председател на Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“ и Иван Мишев, член на УС.

 

Снимки: Иван Пеев

Екипите на сдруженията лично дариха и  раници с учебни пособия за всички 106 първокласници в общината.

В ПГ „Тодор Пеев“ 50 новоприети осмокласници, които ще учат в две паралелки, се зарадваха на раници с учебни пособия, дарени от представителите на Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Дружествата подкрепят проекта за дуално обучение на гимназията. В момента има паралелки за дуална форма от 8. до 11. клас в специалностите „Строителна техника“ и „Електрически инсталации“. Половината от избралите да придобият специалност по време на образованието си са момичета.

Текст: ХРИСТО ХРИСТОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button