Времена

Петровден – празникът на град Етрополе

1927 г. Цар Борис ІІІ прерязва лентата и предава паметника на загиналите във войните на кмета на Етрополе Михаил Кунов

Традицията Петровден да се отбелязва като празник на Етрополе води началото си от 12 юли 1927 г.

На тази дата /стар стил/ на Петровден Негово Величество цар Борис III, в тържествена обстановка в центъра на Етрополе, открива Паметника на загиналите във войните етрополци 1868 – 1918 г.
Тържествата тогава започват вечерта на 11 юли 1927 г. със заря, в присъствието на Орханийския гарнизон и ген. Велизар Лазаров.

На следващия ден с участието на духовенството, гражданството, министри и военни става тържественото освещаване на паметника. Негово Величество Борис ІІІ с прочувствена реч прерязва лентата и предава паметника на кмета на града Михаил Кунов. Този тържествен ден остава завинаги в историята на Етрополе като празник на града.

Решението за издигане на Паметника на загиналите във войните етрополци 1868 – 1918 г. се взема с протоколно решение №11/10.02.1922 г. от настоятелството на Етрополската дружба в  София с председател Иван Даскалов. Към Дружбата се учредява Фонд „Паметник” за събиране на средства. Създава се „Златна книга”, в която четем имената на Екатерина и Цеко Костови, Паунка Рогачева, Райна и Борис Щърбанови и други, общо 390 дарители. Събрани са 430 000 лева. Местното население дарява и големи количества медни съдове, за да се събере материал за отливане на статуята.

Основният камък за изграждането на паметника е положен на 13 юни 1926 г.

Монументът е завършен на 16 октомври същата година. Тържеството започва с водосвет от Ловчанския владика. Ученичката Радка Матеева изпълнява стихотворението „Те няма да се върнат”. Слово държи учителят Павел Ценов Христов. Запасният подофицер Тодор Ножаров чете Акт – послание към бъдещите поколения – загиналите герои да вдъхват на етрополци вяра, воля и смелост за всяко хубаво дело от полза за народа.

Паметникът е изграден от гранит с фигура на войник с пушка. На постамента е изсечен текст: „Пътниче, като си отидеш, разкажи, че за свободата на Родината и брата-роб умряха те!“.

Гордата фигура на българския войник увековечава паметта на 215 етрополци, загинали за свободата на България, участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Панайот Хитов, Христо Ботев, в легията на Раковски, в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война от 1885 г., в Балканските войни 1912-1913 г., в Първата световна война 1915-1918 г. По предложение на кмета на Етрополе Михаил Кунов тържественото освещаване е определено за 12 юли 1927 г.

Празникът е възобновен през 1994

След  дългогодишно прекъсване, с решение на Общински съвет – гр. Етрополе от 15 март 1994 г., празникът е възобновен. Съобразено със съвременния църковен календар, отбелязването му е на 29 юни. През годините неизменна част от празничната програма са панихида в памет на загиналите, молебен за здраве, празничен концерт на изпълнители от Националната гвардейска част, заря. Организират се културни прояви.

Традиционно се представят гостуващи изложби

Исторически музей – Етрополе неизменно се включва в честването на празника на община Етрополе с различни инициативи. Традиция стана на Петровден да уреждаме гостуващи изложби. „Богатството на троянската керамика“ на Музея на художествените занаяти – гр. Троян, изложбите „Алкохол и амбалаж“, „Захар, кафе и сие“ и „Тютюн, енфие и сие“ на Исторически музей – Горна Оряховица, „Армията на бога“ на Частен музей Арете и други. Тази година, по повод празника на града, музеят на Етрополе ще представи авторска изложба – базар „Живот в цветове“ на Весела Георгиева.

Всяка година, на 29 юни – Петровден, етрополци и гости на града скланят чела в знак на признателност към онези, които жертваха живота си за свободата и независимостта на Етрополе и на  България.

Текст и снимки: Исторически музей-Етрополе

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button