На хоратаТоп новина

Васил Василев иска да превърне Етрополе в един от най-добрите центрове на волейбола

Волейболният отбор „Етрополе“ – мъже победи „Славия“ в оспорван мач с 3:0 на 5 март в зала „Чавдар“. Мъжете взеха първите три гейма с 25:23, 37:35 и 25:20.

На 9 март т.г. отборът ще играе на полуфинал за Висшата лига с „Миньор Перник“.

„Две години поред играем финал за купата във Висшата лига, но не успяхме да спечелим. Тази година сме си поставили задачата да играем три финала и да влезем в Професионалната волейболна лига. Там са 12-те най-добри отбора в страната. Разполагаме с добър отбор и това е напълно постижимо“ – каза пред в. „Етрополе за хората“ председателят на Волейболен клуб „Етрополе“ Васил Василев. Той добави, че Спортна зала „Чавдар“ предоставя отлични възможности за практикуване на този спорт. „Може би един или два клуба в България имат по-добри условия“. Община Етрополе е предоставила залата за ползване абсолютно безплатно. Освен това с помощта ѝ всяка година водим децата на подготвителен летен лагер на морето. Получихме гаранции от Общината, че ако успеем да се класираме за Професионалната лига, ще получим необходимата финансова подкрепа“, казва треньорът.

Василев, който стана и общински съветник. споделя, че мечтае и работи за това Етрополе да се превърне в един от най-добрите центрове на волейбола в България. Той предвижда през следващия сезон да създадат женски волейболен отбор, заедно с още един клуб от София. Клубът ще носи името ВК „Етрополе“ и срещите ще се играят в Етрополе. Ако мечтата му се сбъдне, в Етрополе ще гостуват най-добрите волейболни отбори за мъже и жени в България.

В стратегията за развитие на клуба е привличане на децата и младите хора към този спорт. „Имаме 13 отбора, като развиваме всички възможни направления при момчета и момичета. Започваме с детски отбори и завършваме с юноши, девойки и мъже. Аз тренирам четири от подрастващите отбори момичета и момчета. През тази година включихме отбора ни с юношите в третата дивизия на волейболното първенство. Стремим се да дадем шанс на повече момчета да играят в мъжкия отбор. Развиваме местните таланти и имаме състезатели, които играят в националния отбор за младежи. Двама от тях вече се състезават в „Левски“ и един – в ЦСКА. На европейското първенство Николай Николаев получи наградата за най-добър блокировач. Това много ни радва“, казва ще Василев. Той пожелава на всички млади хора да спортуват, защото в спорта има отборен дух и се изграждат силни характери.

– Г-н Василев вие сте човек изцяло отдаден на волейбола. Кога се запалихте по този спорт и как се разви вашата спортна кариера?

– Започнах да тренирам волейбол още като ученик в Етрополе. В родния си град играх в различни възрастови формации в продължение на 11 години. След това се състезавах за „Академик“ – София. Завърших спортната академия със специалност учител по физкултура и треньор по волейбол. От 25 години съм председател на Волейболен клуб „Етрополе“.

– Каква е вашата стратегия за развитие на волейбола в Етрополе?

– Основно залагаме на привличане на децата и младите хора към волейбола. Имаме общо 13 отбора, като развиваме всички възможни направления при момчета и момичета. Започваме с детски отбори и завършваме с юноши, девойки и мъже. Аз тренирам четири от подрастващите отбори момичета и момчета. През тази година включихме отборът ни с юношите да се обиграват в третата дивизия на волейболното първенство. Стремим се да дадем шанс на повече местни момчета да заиграят в мъжкия отбор. Развиваме местните таланти и имаме състезатели, които играят в националния отбор за младежи. Двама от тях вече се състезават в „Левски“ и един в ЦСКА. На европейското първенство Николай Николаев получи наградата за най-добър блокировач. Това много ни радва.

– Федерацията по волейбол развива инициативата „С волейбол на училище“. Какво е вашето участие в нея?

– Тази инициатива е много полезна, тъй като ни дава възможност да имаме поглед върху всички деца. Ние бяхме едни от първите в страната, които я реализирахме в СУ „Христо Ясенов“. Предвиждаме да стартираме инициативата и в другите две училища в града.

– За какво мечтаете и какви са вашите цели ?

– Мечтая и работя за това Етрополе да се превърне в един от най-добрите центрове на волейбола в България. При момчетата целта ни е тази година да играем три финала. Надявам се да зарадваме обществеността на Етрополе с медали. Мъжкият отбор трябва да играе и да се утвърди в ПФЛ.

Една важна цел сме си поставили. Предвиждаме през следващия сезон да създадем женски волейболен отбор, заедно с още един клуб от София. Клубът ще носи името ВК „Етрополе“ и срещите ще се играят в нашия град. В женския волейбол има само една елитна лига. В случай, че се реализира всичко това в Етрополе ще гостуват най-добрите волейболни отбори за мъже и жени в България.

– С какви условия за тренировки и състезания разполагате? Получавате ли необходимата подкрепа от Общината?

– Спортна зала „Чавдар“ ни предоставя отлични възможности за практикуване на този спорт. Перфектни условия за всички. Може би един или два клуба в България имат по-добри условия. Община Етрополе е предоставила залата за ползване абсолютно безплатно. Освен това с тяхна помощ всяка година водим децата на подготвителен летен лагер на морето. Получихме гаранции от Общината, че ако успеем да се класираме за Професионалната лига ще получим необходимата финансова подкрепа.

– Вие наскоро станахте общински съветник. Каква ще бъде вашата кауза в Общинския съвет?

– Искам така да работя в ОбС, че да се запомни това. Средствата, които ще получавам от работата си в съвета ще дарявам за благородна кауза.

– В заключение, какво ще пожелаете на младите хора?

– Пожелавам на всички здраве, но трябва да знаят, че то идва от спорта. Искам всички деца да спортуват. В спорта има отборен дух, тук се става шампиони и се изграждат характери. Тази емоция не може да се замени с друго.

Текст: ТОДОР АКМАНОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button