БизнесътТоп новина

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина“ първа степен на проф. дтн инж. Цоло Вутов

Преди броени дни проф. дтн инж. Цоло Вутов получи най-високото отличие – орден „Стара планина“ – първа степен.

Отличието бе връщено от президента Румен Радев на 10 юни „за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения“.

„За мен е чест да получа най-високото отличие в наградната система на България“ – каза индустриалецът – проф. дтн инж. Цоло Вутов, след удостояването му на с най-високото отличие от президента на България Румен Радев.

„Зад всеки личен успех стоят и колективни усилия. Затова за мен е важно да подчертая приноса и да благодаря за партньорството и сътрудничеството на всички онези личности, организации, институции, с които сме работили заедно. Специално благодаря за съвместните усилия на нашите екипи, на нашите служители, на всички партньори, с които имаме общи каузи, които са от значение за благото на България. Съвсем не на последно място – благодаря на моето семейство, за тяхното разбиране и подкрепа през годините!“ – допълни управителят на Геотехмин ООД.

Държавният глава: Те вложиха сили не в разрухата, а за развитието на България като модерна индустриална държава

На церемонията присъстваха д-р инж. Владимир Вутов и д-р инж. Иван Вутов – заместник-управители на Геотехмин ООД, които работят заедно с проф. дтн инж. Цоло Вутов в името на дългосрочното и устойчиво развитие на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН.

Номинацията на проф. дтн инж. Цоло Вутов е направена от КРИБ и подкрепена от БТПП, НТС по МДГМ, ФНТС, БАН, БМГК, МГУ „Св. Иван Рилски“, ХТМУ, Национален Борд по туризъм, и БЧК.

Сред мотивите са икономическият принос на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, създадените работни места и социалното въздействие на компаниите в региона на дейност. Сред големите постижения на проф. Вутов и ръководения от него екип са удължаването на жизнения цикъл на рудник „Елаците“ с над 25 години и цялостното ефективно и устойчиво управление на минния комплекс „Елаците-Мед“, както и изграждането на знакови проекти в инфраструктурата и околната среда на България – обекти от софийското метро, хвостохранилище „Бенковски-2“ и др.

Изследователският и инженерен принос на проф. дтн инж. Вутов го нарежда сред най-уважаваните минни специалисти в областта на открития добив на цветни метали. Той е автор и участва в над 195 научни и професионални доклади, научно-изследователски и научно-приложни проекти в областта на техниката и технологиите на открити рудници; приложението им в минното дело през целия жизнен цикъл на всички етапи от разработването на проекти. Участвал е в редица инженерни експертизи и минни проекти.

Многостранната ръководна роля и активна обществена дейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов начело на НТС по минно дело, геология и металургия, участието му в ръководствата на бизнес организации, щедрата му благотворителната дейност, в това число подпомагането на благородните каузи на Българския червен кръст, са сред отбелязаните заслуги.

На церемонията бяха представени биографиите на наградените петима представители на бизнеса и науката. В словото си президентът Радев изтъкна, че в нелеките години на прехода има и българи, които са останали верни на своята визия и са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна индустриална държава. „Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници. Със своите активи, мениджмънт, високи технологии, пазари и

човешки капитал те са национално богатство“, каза държавният глава. Той допълни, че особено днес, когато битката за природни ресурси в световен план се ожесточава и Европа търси пътища за ускорено възраждане на дейността, тези предприятия са не само важна част от гръбнака на нашата добивна и преработвателна индустрия, но те имат съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост.

Президентът пожела на удостоените нови амбициозни цели в името на просперираща България.

Проф. дтн инж. Вутов – индустриалец, учен и общественик

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button