Ателие

Уникален 3-метров монумент на Апостола от бронз ще краси Етрополе

Една идея на кмета на общината и екип от скулптора Красимир Ангелов и арх. Станислав Константинов ще ни напомня за идеалите му 

Внушителна, почти 3-метрова фигура, излята от бронз върху постамент, излъчваща непреклонния български дух и жаждата за Свобода. Така ще изглежда бъдещият паметник на Васил Левски в гр. Етрополе. Скулптор е Красимир Ангелов, а архитект – Станислав Константинов.

В България има съвсем малко паметници на Апостола в цял ръст, а още по-малко от тях – изработени от бронз. Това стана ясно на общественото обсъждане на идейния проект, което се проведе в НЧ „Тодор Пеев – 1871“. На събитието присъстваха десетки граждани, които с интерес подкрепиха проекта и изказаха свои виждания.

„Апостолът е образ, разпознаваем от всеки българин, и колкото повече се доближавам до представата на хората за него, следователно толкова по-добре съм си свършил работата“, каза скулпторът Красимир Ангелов и допълни: „Когато говорихме с кмета – инж. Владимир Александров, му предложих да направя бюст-паметник, но той настоя да да бъде по-внушителен – цяла фигура. По негова покана с арх. Константинов пристигнахме в Етрополе и след предложените места преценихме, че подходящо място за монумента е при морената – да не е концентрирано всичко в центъра на града. Предлагаме монументът  да е изграден  с лице към  улица ,,Васил Левски” и с гръб към улица ,,Григор Михайлов”. На това място има достатъчно пространство при чествания и годишнини да се събират граждани““.

Кметът на Община Етрополе инж. Александров сподели, че в продължение на пет месеца е проучвал къде би било най-добре да бъде поставен паметникът на Апостола и как да изглежда. В крайна сметка се съгласява с творците и с Историческия музей, че е най-добре да бъде там, където етрополци са свикнали да отдават почит към Васил Левски и в същото време – да се развие и тази част на града.

„Когато видях проекта на паметника, разбрах, че той е бил винаги в мислите и представите ми. Решихме, че е редно да има обществено обсъждане, за да могат всички да изкажат мнението си“, заяви още кметът. Според инж. Александров сроковете за изработването на паметника на Левски са 6-7 месеца, а относно финансирането му виждането му е да бъде по програма „Български добродетели“. Върху постамента на паметника ще стои подписът на Левски, а целият монумент ще бъде осветен.

Скулпторът Красимир Ангелов: Създаването на такъв паметник в един град е равностойно на построяването на храм

– Как се роди идеята за визията на паметника на Васил Левски?

– Това се оказа най-голямото предизвикателство за мен, понеже съществуват едва 7 фотографии на Дякона. Г-н Владимир Александров искаше той да бъде цяла фигура и да направим за града нещо стойностно и по-различно от бюстовете на Апостола в други градове. За българите Левски е светиня. Той е икона в нашата народопсихология с идеалите си и своята отдаденост на Родината.  За мен създаването на такъв паметник в един град е равностойно на построяването на храм.

 – Срещнахте ли трудности, докато стигнете до идейния проект?

– Не. Аз реших да пресътворя клетвата, която дава Васил Левски като революционер – клетва – готовност за борба до смърт и саможертва в името на Свободата. Тя е емблематична и има много символика в нея. В самото ѝ съдържание има стойностни, основни неща, които ние като българи трябва да унаследим и да вярваме в тях. Аз съм композирал фигурата  с три масива от гранит. Монументът ще представя Левски в момент на клетвата, облечен в ямурлук – символ за защита, загърляне, цялостност, която пази живота на човека… Лявата му ръка  е поставена на сърцето, както е завещал, а дясната е протегната към Библия, с нож и револвер, кръстосани върху нея. Този символ, който са  ползвали нашите революционери при заклеването за вярност на революционното дело – до  живот и смърт, изразява единството на духа с решимостта на силата. Клетвата, която е изречена от Левски е и послание към всички нас.

 – Доволен ли сте от това, което казаха гражданите на обсъждането?

– Изработих и отлях от гипс портрета на Левски и го представих, за да могат да видят гражданите как ще изглежда на паметника. Хората харесаха визията и тя не се обсъждаше. До момента съм правил 6 бюст-паметника на Левски и винаги съм ги създавал конкретно за определеното място. Не използвам и не интерпретирам образи, които вече съм създал.

Левски е труден, малко са фотографиите, които дават информация за образа. Най добре се вижда  на две от тях. Едната е от паспорта на Левски. Другата е последната. На мен ми харесва последната с мустаците, защото там лицето е особено изразително, но дали ще бъде с мустаци или без мустаци, за мен няма такова значение. Важно е да го припознават хората. Смятам, че ще се справя със задачата, и то по най-добрия начин. Влагам много отговорност, когато създавам такава светиня за българите, за даден творец това е може би най-притеснителната задача.

– Това ли е най-грандиозния Ви паметник?

– Миналата година направих паметник – откри се към края на годината, за юристите, спасили на българските евреи през Втората световна война. Той е мащабен, по-голям е от този. Там като дарител участва и Група ГЕОТЕХМИН. Паметникът се намира на площад „Възраждане“ в София. Той е с един по-съвременен подход. Имах много повече свобода, като творец. Тук, при Левски нямам свобода. Отговорността е много голяма“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button