Ноу-хау

Ива Робовешка и нейното здравословно магазинче

В миналото всяко семейство е имало рецепти за свои лечебни чайове и мехлеми.

В Етрополе има едно магазинче с интересното име „Биотека“. То е сбъдната мечта за Ива Робовешка. Тя е на 37 години, завършила средното образование в СУ „Христо Ясенов“, има сериозна професия – счетоводител, но решила да сбъдне мечтата си за здравословно магазинче.

– Как се появи идеята за Вашия бизнес?

– Може би основната причина е в интереса ми към здравословния начин на живот и това да останем здрави и жизнени дълго време, обръщайки се не към фармацевтичните продукти, а към природата. В миналото хората са имали много богати познания как да използват качествата на различните растения или семена, кога да се бере растението, коя част за какво се ползва и как се приготвя. Всяко семейство е имало рецепти за свои лечебни чайове и мехлеми и това са рецепти, предавани от поколения. За съжаление, към днешна дата, не познавайки силата на натуралните продукти, сме склонни да се обръщаме към лекарствата в аптеката. В същото време, семейството ми от години се занимава с търговия с пчелни продукти. Постепенно започнах да допълвам асортимента с други полезни за здравето продукти и назря моментът да го превърна в своя основна дейност.

– „Биотека“, с какво е свързано името?

– Не беше много трудно, важното е да знаеш какво искаш и как си го представяш.Както рафтовете в една библиотека са пълни с книги, които хранят нашия ум, така и рафтовете в моя здравословен магазин са пълни със здравословни храни, които хранят нашето тяло.

– Какво отличава Вашия магазин от другите в района?

–  Той е един малък оазис за хора, които се грижат за своето здраве. Артикулите са разнообразни – чайове, няколко вида мед, пчелни продукти, добавки, тинктури, сиропи, ядки, брашна и семена, натурална козметика, специализирани храни и още много други качествени неща за желаещите да живеят здравословно и природосъобразно.

– Как избирате продуктите, които предлагате?

–    Клиентите сами ме насочват от какво имат нужда. Доверявам се на изпитани производители, но и експериментирам с непознати, но интересни стоки. Чета много по темата за здравословния начин на живот, за да имам преценка и да мога да консултирам клиентите.

Вашият бизнес беше ли засегнат от пандемията и как се адаптирахте към промяната?

– Няма бизнес, който да не е бил засегнат от пандемията. След нея дойде и повишението на цените. Това  неизбежно кара хората да свият разходите, които не са неотложни. Но се опитваме да се справяме и да гледаме позитивно на нещата. И да се надяваме, че се връщаме бавно към реалността.

–  Кои са някои от най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате като собственик на магазин в малък град и как ги преодолявате?

– Предизвикателствата са много – като се започне с конкуренцията от големите вериги и супермаркети, онлайн пазаруването и се стигне до правилния подбор на стоки и артикули. А също много важно е индивидуалното отношение и чувството на доверие между клиент и доставчик.

– Как виждате развитието на бизнеса си?

– Ще продължавам напред и вярвам, че трудностите, които срещам по пътя си,  няма не ме отказват от целите ми, а ще ме правят още по-силна и непоколебима в решенията ми. Надявам се моят магазин да стане любимо място за пазаруване на повече хора, а аз от своя страна ще гледам да удовлетворявам техните желания и нужди

– Какъв съвет бихте дали на някой, който иска да започне малък бизнес като Вас?

– Човек никога  не трябва да се отказва от своите желания, мечти и цели, а да пробва и опитва, защото животът е кратък миг и докато се чудим какво да правим, мигъг отлита.

Къде се виждате след пет години?

– Къде ли? Ами… В Здравословното ми магазинче, заобиколена от приятели и много доволни клиенти.

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button