Обичаи

Пролетен бал в Лопян възроди традициите

Председателят на НЧ „Слънце-1924“ инж. Лъчезар Лазаров обеща събитието да се прави всяка година

Пролетен бал, организиран от НЧ „Слънце-1924“ със съдействието на Община Етрополе и НЧ „Тодор Пеев-1871“. възвърна традициите и усмивките на хората в с. Лопян. Стотици гости изпълниха залата и двора на местното читалище, за да видят официалната програма. Ароматът на скара, ритмичните звуци на позабравени шлагери и посетители, пременени в народни носии, напомниха за някогашното оживено селце, сгушено с полите на Стара планина.

Официален гост на събитието беше кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който благодари на организаторите, че успяват да съживят красивото село. „Радвам се, че се грижите за населеното си място и спазвате традициите и обичаите. Тази година имате още два важни празника – храмът „Св. Петър и Павел“ през юни чества 160 години, а читалището ви през декември ще отбележи 100 години от създаването си. В мое лице имате пълната ми подкрепа“, заяви инж. Александров.

Пролетният бал продължи с конкурс за най-хубава носия, надиграване и кулинарен конкурс. Имаше и специална томбола за гостите с много награди.

Специални гости на събитието бяха и кметът на кметство Лопян Цветелина Цакова, зам.-кметът на община Етрополе Ивайло Георгиев, общински съветници, служители на общинска администрация, председателят на НЧ „Тодор Пеев-1871“ Христо Андреев, както и много гости от други общини.

Председателят на НЧ „Слънце-1924“ в с. Лопян и организатор на събитието, общинският съветник инж. Лъчезар Лазаров обеща Пролетният бал да стане традиция. „Благодарност искам да отправя и към Клуба на миньора и минното дело при Елаците-Мед-Етрополе“ за красивата табела, която дариха на нашето читалище“, заяви инж. Лазаров. Празничната програма завърши с пищна заря.

Лъчезар Лазаров мечтае да се чува повече за селото

  • Как се роди идеята да възстановите пролетния бал?
  • Дълго време я обмислях, като целта ми беше да се възобновят традициите в селото, да накараме хората да си спомнят за тях и да се забавляват. Реших да възродя културния живот и това да продължи и занапред. Поради тази причина заложихме на това как в миналото се е посрещал Пролетния бал и затова и сега направихме състезанията „Кулинария“, „Надиграване“ и „Оценяване на най-хубава носия“.
  • Възнамерявате ли да го превърнете в традиция?
  • Да, искам „Пролетният бал“ в с. Лопян да се чества всяка година и, докато съм председател на НЧ „Слънце-1924“, ще правя всичко възможно, това да се случи и да създаваме настроение у хората.
  • Очаквахте ли да има толкова много хора?
  • Честно казано, предполагах, че ще има не повече от 150-200 души, но дойдоха над 400 гости. Имаше хора от София, от Червен бряг, от съседните ни общини също. Това много ме зарадва. Искам да се чува повече за с. Лопян, да идват хора и да се радват на красивата природа, да виждат, че сме съумели да запазим традициите векове наред.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button