Интервю

Климатичните промени влияят върху живота на пчелите

Снимки: Иван Пеев

Имам идея тази година да се основе локална общност от пчелари в Етрополе

Тихомир Шаранов е родом от Етрополе. От 10 години работи в София като софтуерен инженер, а от 4 години отглежда пчели.

Регистриран е като стопанин по код 4027: пчелни семейства. Решава да се занимава с тази дейност, след като е прочел доклади за феномена за разрушаването на пчелните колонии и изчезването на пчелите в света, за което до момента няма еднозначно обяснение. Тихомир прави дълго проучване за отглеждането на медоносните пчели, апитерапията и ползите от нея, преди да се посвети на пчеларството.

– Как започнахте дейността си на пчелар?

– Първоначално закупих 3 кошера, а сега техния брой е 27. Миналата година се регистрирах и като земеделски производител с цел развиване на начинанието.  Но все още не съм кандидатствал по нито една програма. Условията, които трябват да се изпълнят, са непосилни за мен към момента. В бъдеще обмислям да разрасна дейността си. Кошерите се намират в личен имот в местността „Лозето“, извън града.

– Немалко пчелари се оплакват, че пчелите им измират. Вие как се справяте?

Постоянно трябва да се отделя време и да се полагат усилия, за да се наблюдава развитието им. Доста често се случва така, че ако пчелното семейство не се развива по правилния начин, може да се загуби или да не доведе до очаквания резултат от добив на пчелни продукти. Има болести, които трудно се откриват дори и чрез изследвания. През последната година и аз имам доста загуби на пчелни семейства. Възможно е да се дължи на това, че се стремя да бъда близо до биологичното пчеларство. Аз не използвам индустриални препарати, а такива на билкова на основа за борбата с акарите и др. Влияние върху живота на пчелите оказват и климатичните промени. Забелязах, че миналата година, с промяната на климата и затоплянето на времето през есента, се увеличи популацията на акар през септември и октомври, което по принцип не би трябвало да се случва. Това доведе до загуби. Борбата с акара по принцип приключва в края на август и през септември/октомври пчелното семейство трябва да бъде зазимено.

Колко мед добивате?

За миналата година от 14 работещи кошера съм добил около 320 кг акациев мед. Имам доста по-малко количество билков мед. В региона имаме две основни паши, едната е акациева, след това липа и билки. Най-хубавият мед в нашия регион е от ясен. Имам малко такъв, защото  той цъфти по-рано от акацията  и пчелното семейство трябва да е готово да го събере, защото има кратък период на цъфтеж и времето може да не бъде подходящо за пчелите.

Продавате ли го?

Около 20 процента от меда продавам в Етрополе. Останалият в София. Имам постоянни клиенти. Препоръчвам закупуването на пчелни продукти само от локални производители.

– Вашият съвет към хората, които искат да отглеждат пчели?

Трябва обстойно да се изследва района, в който ще бъдат отглеждани пчелите. Да се определи какъв вид дървета и насаждения има на мястото, на което ще се постави пчелинът, за да се прецени дали ще има достатъчно паша. Не може човек да притежава 3 кошера и да ги разположи на средата на гола поляна, където в радиус от 10 км няма нищо, от което да се добие достатъчно храна. Те могат съберат прашец, но не и нектар. Той се отделя по определено време на годината, от специфични растения. Не всички от тях отделят достатъчно нектар, някои не произвеждат изобщо. Според мен е добре кошерите да бъдат разположени възможно по-високо в планината, където флората го позволява. Вредителите, съвкупността от оси, стършели, пчелояди и други е по-голяма в по-ниските и градски райони. Липсата на интернет покрития, телефонни мрежи в по-високите райони също е благоприятна за пчелите.

Имам идея тази година да се основе локална общност от пчелари в Етрополе. Много е важно да има такава общност в дадена област, за да може пчеларите да си обменят информация, било то и чрез социалните медии. В интернет може да има много разнопосочни мнения, информацията да не е релевантна за климатичните условия, в които живеят пчелите. Наложително е създаването на такава общност.

Потомственият пчелар Тони Вутков: Има нужда от професионално сдружение в Етрополе

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button