Домакин на броя

До 2025 г. 50% от хората ще са алергични

Нелекуваният ринит може да доведе до бронхиална астма

Д-р Елисавета Кирилова е специалист по вътрешни болести и алерголог в ДКЦ 15 в София. Завършила е Медицинския университет в Плевен през 1990 г. Специалностите „Вътрешни болести“ и „Клинична алергология“ придобива през 1995 г. и 2006 г. в Медицински университет – София. След дипломирането си работи последователно в Никопол, Кюстендил, Дупница и София. Извършва диагностика и лечение на алергичен ринит, бронхиална астма, алергични дерматити, медикаментозна алергия, хранителна алергия и др., както и всички видове кожно-алергични проби.

   – Д-р Кирилова, какво представляват алергиите и доколко са разпространени?

– В последните години алергиите добиват все по-голямо разпространение. Алергията е патологична реакция към определени вещества от околната среда като полени, лекарства, храни. Всеки трети човек в България е с алергия. По данни на Световната здравна организация алергиите са на 4-то място в света сред хроничните заболявания. До 2025 г. се очаква при 50% от хората да се проявят различни алергични реакции.

– Какво провокира толкова много алергии?

– Колкото по-цивилизовано става едно общество, толкова алергиите са повече. Факторите, които влияят за това заболяване е замърсяването на околната среда, най-вече от автомобилните газове. Стресът също отслабва имунната система. В последните години сериозно се намеси и пандемията с Covid-19. Така нареченият постковиден синдром може да засегне всички органи и много често е причина за алергии при хора, които до този момент не са боледували от това заболяване.

Кои са най-честите алергични реакции?

-Това са респираторните алергични реакции и по-точно алергичният ринит и бронхиалната астма. Алергичният ринит e целогодишен и сезонен. Хората, които имат сезонен ринит, имат чувствителност към дървестните и тревни видове. Характерното през тази година е, че действието на тревния полен започна по-рано, още от края на януари и ще продължи до началото на юли. През август и септември се проявява алергичният ринит от плевелите амброзия и пелин, които са много силни алергени. През есента и зимата алергията продължава от акарите в домашната прах. По този начин ринитът става целогодишен. Всяка година се прави поленов календар, с който страдащите от алергия трябва да се съобразяват и да приемат своите медикаменти.

– Подлежи ли на лечение алергичният ринит?

Алергичният ринит се лекува, но много хора не обръщат внимание на това заболяване. Те смятат, че хремата, която имат, е безобидна и ще премине, но това състояние може да създаде проблеми в бъдеще. Нелекуваният ринит може да доведе до бронхиална астма, а тя е тежко заболяване, което е социално значимо. Когато се постави тази диагноза от лични лекари или пулмолози, трябва задължително болният да се изпрати при алерголог. Той ще уточни какъв е типът на астмата, дали е алергична или инфекциозна. При констатирана алергична астма алергологът назначава лечение с алергенна имунотерапия, която намалява дозата на костеростероидите, а при малките деца настъпва пълно излекуване, тъй като не е настъпила деформация на горните им дихателни пътища. Важно е да се отбележи, че алергиите се унаследяват. В случай, че двамата родители страдат от алергичен ринит, той се проявява и в потомството. 50% е вероятността детето да е с алергичен ринит при един родител, страдащ от заболяването. Диагностиката на децата в този случай се прави след навършване на три години с кожно алергични проби, а преди това с кръвно имунологично изследване. Провежда се алергенна имунотерапия по шест месеца или целогодишно в продължение на 3 до 5 години, след което се изработва толеранс към определения причинител и той вече не действа. Алергенната имунотерапия е единственото лечение при тези заболявания. В повечето случаи се започва с предписване антихистамини за лечение, но те са симптоматични – само потискат симптомите, но не лекуват. В тези случаи след години е възможно те да спрат своето действие и в резултат да се развие бронхиална астма.

– Със затопляне на времето се появяват случаи на ужилване от оси, пчели и други. Какви опасности крие това за алергичните хора?

 – От алергиите, причинени от отрова на инсектите, най-опасни са тези от пчела, оса и стършел. Това е единствената в алергологията животозастрашаваща реакция и хората, които имат такава алергия трябва да носят със себе си съответните неща, които могат да приемат докато пристигне спешна помощ. Те трябва да имат на първо място адреналин. За тази цел той е направен под формата на инжектори, като адреналинът в тях е в точната доза. Инжектирането може да стане през панталоните и не се налага почистване на мястото със спирт. В случай, че алергичните хора не вземат мерки до 15 минути се получава реакция – оток на ларинкса, кръвното спада, сърдечна аритмия и това може да завърши с фатален край. За съжаление, сега тези инжектори не се продават на българския пазар и се налага хората да си ги купуват от чужбина. Някои хора ползват в такива случаи урбазон, но трябва да се знае, че той е за късните реакции след ужилването. Първо трябва да се направи адреналин и след това урбазон. Друго, което трябва да се знае относно адреналина е, че той е нож с две остриета при възрастните хора. При тях е необходимо да се измери кръвното при настъпване на тази алергична реакция, ако то е нискор тогава се прави адреналин. При нормално или високо кръвно не се прави адреналина поради опасност от инсулт.

– С какви други чести алергии се срещате във Вашата практика?

– Много хора преминават през моя кабинет с алергии от домашни любимци и установявам, че те са чувствителни към алергена „куче“ или „коте“, което изисква те да се разделят със своя домашен любимец . За повечето хора тази раздяла е трудна и за тях провеждаме съответна алергенна имунотерапия, благодарение на която те продължават да се радват на своя домашен любимец.

На следващо място са сърбящите обриви по тялото (уртикария). Те се проявяват периодично във времето и може да се дължат на алергия, но и на много други вътрешни болести. Затова в този случай е необходимо да се направят изследвания за установяване на причината за уртикарията.

При някои хора се проявява имунен отговор към алергени от храни. Най-често това са кравето мляко, яйченият белтък, които се проявяват особено в детска възраст. Благоприятното тук е, че след три годишна възраст тези храни могат да се консумират от децата. Това е най-благоприятното заболяване в алергичния списък, но до тази възраст трябва да се спазва съответна диета и да не се правят ваксини на основата на яйчен белтък.

Медикаментозната алергия най-често е с антибиотици. При мен идват много пациенти с установена алергия към антибиотици и с искане да установим кои от тях могат да употребяват. Но пробата за установяване на алергия към определен медикамент се прави преди да се започне лечение за всеки конкретен случай, защото чувствителността се променя с времето. При алергично болни се правят задължително кожно-алергични проби с упойките преди операция и съответно се извършва предоперативна подготовка.

Контактният дерматит започва при контакти със субстанции от околната среда. Такава е например никеловата алергия. Подобна реакция може да се получи и при ползване на козметика и лекарства за локално приложение. Подобно е действието на слънцето и студът.

– Вие сте лекар с дългогодишна практика. Как ще оцените здравната система по отношение превенцията и лечението на алергичните заболявания?

– Организацията на здравната система и медицинските стандарти по отношение на алергиите е добра, но не винаги се спазва. В провинцията достъпът до алерголози е затруднен, поради липса на такива и обикновено хората късно прибягват до техните услуги. В резултат някои от тях развиват бронхиална астма. Алергиите са лечими стига навреме да се потърси професионална консултация.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button