Обичаи

Лъчезар Лазаров иска да възроди културния живот в Лопян

Общинският съветник вече е и председател на настоятелството при НЧ „Слънце-1924”

Общинският съветник Лъчезар Лазаров стана председател на читалищното настоятелство при НЧ „Слънце-1924” в с. Лопян. 38-годишният минен инженер и ръководител на „Добивна промишленост – Съоръжение за минни отпадъци” в Елаците-Мед поема позицията в годината, когато просветната институция ще навърши 100 години.

– Поемаш ръководството на читалище с традиции и богата дейност в миналото. Какво е наследството при постъпването ти в длъжност?

– Читалището ни има богата история и е с ярък отпечатък в културното многообразие на селото. Читалищният салон е един от първите и от най-големите в общината. Имаше театрална и певческа дейност. Смесеният народен хор с ръководител диригента Пейо Пеев, който наскоро почина, беше един от най-прочутите в страната, лауреат от 6 национални фестивала и носител на много награди и отличия. Има живи самодейци от този хор. На сцената на читалището са гостували редица изявени театри от страната. Имаше и стационарно кино. Работи читалищната библиотека, която е настанена в друга сграда в центъра на селото.

Искам да изкажа своята огромна благодарност към всички читалищни деятели от близкото и по-далечното минало, които ни оставиха в наследство богат материал за размисъл и за продължаване на делото им и работата за възраждането на културния живот в с. Лопян. Още повече, че в селото вече има и млади хора.

– Какво е виждането ти за културното развитие на селото в тези недотам благоприятни в това отношение времена?

Една от първите ми задачи е ремонта и обновяването на застарелия сграден фонд. Ще

се опитаме да върнем активната самодейност от миналото. В това отношение се надяваме да продължим и обогатим съвместната ни работа с училището. Планираме общи мероприятия, още повече, че директорката е в настоятелството. През ваканциите предвиждаме да организираме часове по народни танци за учениците ни.

Предстои изработването на културен календар. В Лопян има група за естрадни изпълнения – „Максим Бенд” на Драгомир Дончев. Всички изпълнители имат къщи в селото. В разговори сме за привличане и тази на диригента Емил Янев от София. Имаме идея за създаване на местна певческа група.

Искаме да възобновим и повечето от традициите в селото като пролетния бал, тържествата по новогодишните и великденски празници, селския събор и др. Киното не можем да върнем при наличието на другите средства за масова култура и най вече на интернет. Ще разширим и обогатим библиотечния фонд.

– Тази година се навършват 100 години от създаването на читалището в Лопян. Как ще се отбележи?

Да, през декември тази година се навършват 100 години от създаването на НЧ „Слънце-1924” в Лопян. Все още сме в началната фаза на подготовката. По всяка вероятност ще ни гостуват външни състави, но за подробности ще можем да говорим по-късно.

Надявам се да получим необходимата подкрепа от хората в селото, от кметство Лопян  и от общинското ръководство. Водил съм разговори с тези институции и смятам, че  имаме и ще имаме от тях подкрепа, особено във финансово отношение. Изпратил съм доклад до кмета на общината г-н Владимир Александров за нашето виждане за развитие на читалището в с. Лопян.

Текст: ХРИСТО ХРИСТОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button