Обичаи

Преслава Велева от „Балканска младост“: Обичаме българското!

Горда съм, че стигнахме толкова напред в конкурса „ТОП 10 Български танцов фолклор

Танцов ансамбъл „Балканска младост“ с художествен ръководител Калинка Пушкарова  се нареди сред полуфиналистите в „ТОП 10 Български танцов фолклор“ 2024.

Второто поредно издание на конкурса  е във възрастова група 13-18 години. Танцьорите от Етрополе и Елин Пелин единствени от Софийска област бяха допуснати на полуфинала, който ще се проведе на 14 април в София. Самото допускане до участие в конкурса е огромен успех, тъй като критериите на организаторите са изключително високи. Общо 15 фолклорни формации от Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Пазарджик и др. ще премерят сили на големия финал на 22 юни – Деня на българския фолклор.

18-годишната Преслава Велева, ученичка от 11-ти клас в СУ „Христо Ясенов“ е танцьор в Танцов ансамбъл ,,Балканска младост“ и участник в конкурса. Та се занимава с народни танци от 14 години. Обича българската култура, традиции, обичаи и се стреми да предаде тази любови и на публиката.

– Преслава, какво беше чувството, когато разбра, че Танцов ансамбъл „Балканска младост“ е избран да бъде сред полуфиналистите на престижния национален конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор“ за фолклорни танцови състави и ансамбли, представящи обработен танцов фолклор?

 – Почувствах се изключително развълнувана и горда от факта, че сме стигнали толкова напред в такъв престижен конкурс. В този момент разбрах, че усилията и труда ни е бил възнаграден. Надявам на 14 април да покажем на какво сме способни и колко обичаме българското (интервюто е взето преди тази дата, б.р).

– Предполагам целият състав се готви усилено за полуфиналния етап. Как протича подготовката за полуфиналите?

 – Подготовката за полуфиналите протича с интензивни репетиции, които се провеждат заедно със съпровод от оркестър, с който е изключително приятно да се работи. По време на процеса имаме много забавни истории, но една от любимите ми е когато подготвяхме мизансцените на танците, които ще представим. Всеки един от нас предлагаше доста интересни идеи за тях, някои от които се оказваха забавни и колоритни.

– Кое е Вашето предимство пред останалите участници в състезанието?

– Танцов ансамбъл „Балканска младост“ винаги се е радвал на изключителната подкрепа от целия град. За нас винаги е било важно да предадем страстта, емоцията и заряда ни към танците с цел да развълнуваме публиката и хората около нас. Едно от най-силните ни предимства е уважението и силната връзка между участниците в ансамбъла. Това ни носи много ползи не само от танцувална гледна точка, но и от човешка, защото ние се превръщаме в едно голямо семейство.

Текст: СИМОНА БОРИСОВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button