Ноу-хау

8 основни пролетни задачи в градината

Не покривайте новозасадените растения с пластмасови листове или брезенти.

Пролетта е най-активното време за престой в градината. Използвайки цялата енергия, която сме натрупали през зимата, нека се отидем на открито, за да почистим и подготвим градинските лехи, да прегледаме овощните дръвчета и да поправим градинските мебели. Ето осем неща, които можете да направите, за да стартирате успешно пролетния сезон.

  1. Време е за пролетна проверка. В един от първите топли дни на пролетта сложете инспекторската си шапка и се отправете към градината с бележник. Време е да видите какво се е случило в градината, докато сте били у дома през цялата зима. Обърнете внимание на: увреждане на растенията от студ, лед или сняг; зелени стени, огради, пейки, навеси, перголи, които са се изместили, огънали или изгнили; доказателства за нови животински дупки от къртици, попово прасе, сляпо куче.
  2. Направете цялостно пролетно почистване. Почистете растителните остатъци от градинските си лехи. Това включва паднали клони, сплъстени листа, многогодишна зеленина от миналата година, декоративни треви и многогодишен хибискус и всички едногодишни растения, които не сте премахнали миналата есен. Поддържането на добра хигиена в градинските лехи ще ги предпази от вредители и болести.
  3. Хранете почвата. Проверете кои конкретни продукти да използвате, като винаги следвате инструкциите на опаковката за най-добри резултати. Добра обща практика е да подхранвате почвата с компост, хумус и/или оборски тор в началото на пролетта. Земните червеи и други градински създания ще свършат работата по обработката на тези органични материали в почвата вместо вас.
  4. Извадете чифт остри ножици. Пролетта е подходящо време за подрязване на някои видове дървесни храсти и дървета. Започнете с подрязване на всичко, което е било счупено или повредено от зимния лед, сняг и студ. Премахнете и мъртвата дървесина.
  5. Разделете многогодишните растения и пресадете храсти. В началото на пролетта, когато тепърва започват да изникват, разделете и трансплантирайте всички трайни насаждения, които са надраснали своето пространство или са станали достатъчно големи, за да се разделят. В повечето случаи е най-добре да разделите и преместите трайните насаждения в сезона, противоположен на цъфтежа им. Това означава преместване на летни и есенни цъфтящи трайни насаждения през пролетта и пролетно цъфтящи трайни насаждения през есента. Така се избягва нарушаването на техния цикъл на цъфтеж.
  6. Прегледайте всички градински приспособления, решетки и градински мебели. Уверете се, че е здрави и нанесете нов слой боя, ако е необходимо, преди да ги използвате отново в градината.
  7. Засадете вашите пролетни контейнери. Въпреки че повечето едногодишни цветя се нуждаят почвата да се затопли малко преди засаждането, някои от тях – теменуга, немезия и маргаритки, обичат хладното време и няма да имат нищо против, ако ги засадите в градината рано. За повечето други едногодишни растения е добра идея да се изчака до последната дата на замръзване, за да бъдат засадени.
  8. Бъдете готови да ги покриете, ако прогнозите са минусови температури. Ако са възможни късни пролетни слани и замръзване, бъдете готови да покриете растенията, които имат нежни появяващи се пъпки или листа. Ако пъпките все още не са започнали да се отварят, няма нужда да ги покривате. Не покривайте нежните растения с пластмасови листове или брезенти! Пластмасата, която докосва новопоявилите се пъпки и листа, ще увеличи ефекта на студа, вместо да го смекчи.

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button