Ноу-хау

Розите в нашата градина – как да се грижим за тях

Царицата на цветята се е появила преди 35-70 млн. години. Как  да се грижим за нея днес?

Задавали ли сте си някога въпроса за произхода на розите? Цъфтящите растения са се появили за първи път преди около 100 млн. години, а розата – преди 35-70 млн. години. Докато светът се разделя на континенти, видовете рози се оказват разпръснати из Европа, Азия и Северна Америка. В продължение на векове тези видове са събирани, опитомявани, селектирани и отглеждани, за да се произведат безбройните сортове рози, които познаваме и отглеждаме днес. Те са избирани за парфюм, цвят, за повторен цъфтеж, да устояват на болести, да подхождат на аранжировки и букети от рязани цветя и да живеят в различни климатични и градински условия.

МОДЕРНИ РОЗИ

Съвременните рози са по-изправени разклонени храсти. Цветовете им обикновено са големи, с добре оформени пъпки и дълги стъбла. Тези рози повтарят цъфтежа си в продължение на много месеци, като обикновено имат добър цъфтеж през пролетта, началото на лятото и отново през есента. Производителите на рози често посочват аромата на старите рози като основно предимство пред модерните сортове. Много от тях наистина ухаят прекрасно  – на ябълки, на смирна или имат дъх на чаен аромат. Други имат отличителна зеленина, понякога и аромат, когато се стиснат.

НАСЛЕДСТВЕНИ СОРТОВЕ РОЗИ

Характерният вид на тази роза са масивните венчелистчета (оттук и името „centi“ „folia“, което означава 100 листа или венчелистчета), образуващи големи, тежки цветя, които често са четвъртити.

РОЗА ДАМАСЦЕНА

Тези рози, известни с аромата си, идват от Изтока – Мала Азия, стара Персия и др. Това са розите, използвани за направата на парфюми и масла.

БЪРБЪН РОЗИ

Ароматните бърбън рози произхождат от остров Бърбън (сега наричан Реюнион, близо до Мавриций)  и стават популярни по времето на кралица Виктория.

Съвети за отглеждането на рози

  • Повечето рози виреят добре на пълно слънце.
  • Розите се нуждаят от богата, влажна, добре дренирана почва.
  • Поливайте ги редовно, така че почвата да остане влажна, но не и подгизнала!
    Розите са гладни растения.
  • Мулчирайте ежегодно с органични материали, като например добре угнил животински тор, и обмислете използването на храна за рози за насърчаване на цъфтежа през лятото!
  • Подрязвайте розите ежегодно, за да насърчите здравословния им растеж, да контролирате формата и да стимулирате цъфтежа!

Засадете розите с гол корен от ноември до март. Розите, отглеждани в контейнери, могат да се засаждат по всяко време на годината.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button