Бизнесът

Ученици участваха в Деня на отворените врати на минната Алма матер

Възпитаници от ПГ „Тодор Пеев“ и СУ „Христо Ясенов“ проучват възможности за бъдещата си реализация

Елаците-Мед АД и други дружества от Група ГЕОТЕХМИН и тази пролет взеха участие в 10-то издание на Деня на отворените врати на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. Стотици ученици от различни възрастови групи наблюдаваха палитра от интересни минни експерименти, демонстрации и се забавляваха на щандовете в двора на университета. Сред посетителите бяха и възпитаници от ПГ „Тодор Пеев“ и СУ „Христо Ясенов“ от гр. Етрополе.

„Денят на отворените врати на Минно-геоложкия университет е по-различен от това, което правят другите университети, защото на едно място събираме компаниите, които са наши партньори, бъдещите ни студенти, нашите преподаватели и малките деца“ – съобщи ректорът на висшето училище проф. д-р инж. Ивайло Копрев. Той допълни: – Искаме да запалим малките и да им покажем, че в бранша има много интересни професии, че ако учат в нашия университет, могат да намерят реализация още от влизането си, защото компаниите в тази индустрия от рано търсят бъдещите си служители“.

В събитието участваха най-добрите компании от минната индустрия и строителния бранш. Техни представители разказваха за дейността на дружествата и възможностите за стажове, стипендии и работа. На щанда на Група Геотехмин и Елаците-Мед дойдоха десетки ученици.

„Въпреки, че средното ми образование е в различна специалност, реших да посетя Деня на отворените врати на МГУ „Св. Иван Рилски“, защото нашият край е известен с миннодобивната индустрия и за мен тя винаги е представлявала интерес. Баща ми работи в Елаците-Мед, разказвал ми е само хубави неща за фирмата и исках да науча повече за рудодобива. След видяното днес, определено бих се замислила дали да не кандидатствам в МГУ“, сподели впечатленията си 17-годишната Мариета Велева, която учи в паралелка „Застраховане и социално дело“ в СУ „Христо Ясенов“ – гр. Етрополе.

Нанси Николова е единадесетокласничка в същата паралелка. „Беше ми интересно да науча малко повече за миннодобивния свят и за Елаците-Мед, още повече, че баща ми работи в рудника. Смятам, че ако човек завърши висше образование в тази област, има голям шанс за добра реализация“ – казва Нанси.

„Чичовците ми работят в рудника и така реших да се запиша да следвам в  МГУ. Когато отидох в „Елаците“ за първи път, бях очарован от големите багери и много искам един ден да мога да управлявам такъв. Бих искал да уча и висше образование в университета. Мисля, че правилен избор е да се насоча към Елаците-Мед“ – споделя 18-годишният Пламен Василев. Той учи в паралелка с дуална форма на обучение, специалност „Пътно строителна техника“, в ПГ „Тодор Пеев“.

Виктор Иванов от същата паралелка в ПГ „Тодор Пеев“ е карал челен товарач на рудника. „Разбрах, че това е моята професия и искам да се развивам в тази сфера“, твърди той, докато разглежда материали на щанда на Група Геотехмин.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

СНИМКИ: Румен Байков

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button