Ноу-хау

Пролетнa хюгa: 5 дейности за релаксация

Как да бъдем щастливи с малките неща в живота

Пролетта е идеалният сезон да се свържете отново с природата. Вашата домашна градина е ценно пространство за срещи с най-близките хора. Защо не прекарате повече време във в нея, следвайки популярната концепция за хюга? Това е датска философия за постигане  на щастие и благополучие чрез прости моменти. Днес тя вече е глобална тенденция, състояща се от набор добри поведенчески навици, за да се намери личен баланс. Ето 5 дейности, които да опитате във вашата градина тази пролет.

1. Дигитален детокс

Прекъснете връзката със света, като изключите телефона си. Отличен начин да намалите стреса и да се заредите с енергия. Философията на хюга ни кани да преоткрием красотата на простия живот, далеч от виртуалния свят. Слънчевото време и разцъфналата градина ни вдъхновяват да се занимаваме с релаксиращи и вдъхновяващи дейности, които изискват концентрация, като четене на книга или изработване на ръчни творения. Починете си от технологиите и се посветете на времето си на открито. Съсредоточете се върху любимите дейности и прегърнете моментите с най-близките си хора!

2. Гимнастика на открито

Приятните температури са стимул да се раздвижим отново след зимната летаргия в градината, заобиколени от зеленина. Това също така е идеално решение за облекчаване на стреса и напрежението. Слънчевата светлина увеличава производството на витамин D, който има много полезни ефекти: положително въздействие върху физическото и психическото здраве; намаляване на сезонната депресия; подобряване на настроението. Контактът със земята и гледката на растения и цветя ни помагат да се отпуснем и да се съсредоточим върху момента. Ако не харесвате физическите упражнения, добре е да посветите известно време на лични моменти на медитация, в които можете да освободите ума си, да отпуснете нервите и да се насладите на хармонията на пролетта.

3. Пикник в градината

Закуска на тревата, късна закуска с приятели, пикник със семейството. Наслаждавайте се на простите неща на открито! Не е необходимо да планирате сложен излет. Вашата градина може да бъде достатъчен оазис на спокойствието, в който да се наслаждавате в компанията на другите. Една от ключовите точки на хюга начина на живот е споделянето. Поканата до приятели или семейство да споделят такива моменти на открито е чудесен начин за създаване на положителни преживявания. Възползвайте се от тази възможност, за да украсите ъгъл от градината със светлини или свещи, извадете одеяла и възглавници, за да създадете истинска зона за релакс, където да посрещнете гостите си. Експериментирайте с рецепти с пресни плодове и сезонни зеленчуци.

4. Преоткрийте класическите игри

Докато си почивате от технологиите, бихте могли да преоткриете класическите игри: тези, направени с естествени материали като дърво и въже, които изискват концентрация и умения. Споделете ги с приятели и семейство и ще се изненадате колко забавни могат да бъдат и колко се ценят на всяка възраст!

5. Посветете се на градинарството

Грижата за вашата градина е още по-важна по това време на годината. Освен че е забавна и полезна, тази дейност ще ви помогне да създадете по-приветлива среда за прекарване на времето на открито. Започнете с организиране и почистване на градината и подгответе почвата за засаждане на нови цветя. Изберете част от градината, за да създадете своя кът за релакс и го обзаведете с градински мебели. И накрая, бихте могли да изберете нови сортове растения и цветя, които искате да отглеждате, може би използвайки техники за биологично земеделие и избирайки местни семена. Не се страхувайте: градинарските умения се развиват чрез допира със земята!

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button