Домакин на броя

Доц. Ангел Кунчев: Грипът свършва, започват пролетните вируси

Застоелият живот, неправилното хранене, тютюнопушенето ни правят по-податливи на инфекции

 Доц. д-р Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор от 2008 г. и е член на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция. Той е отличен от гилдията за „Лекар на Годината 2021“. Преди да заеме сегашния си пост, е работил в отдел „Противоепидемичен контрол“ на Министерството на здравеопазването и в отдел „Противоепидемичен контрол“ на ХЕИ – Хасково. Завършил е медицина в Медицинския университет – Пловдив.

 – Доц. Кунчев, в момента има „коктейл“ от вируси. Доколко са опасни за хората?

 – Да, винаги е имало. Ние не живеем в стерилна среда. Около нас винаги има много бактерии, вируси и гъби, голяма част от които са болестотворни. Но всъщност в момента излизаме от един такъв период на повишена заболеваемост, който обикновено започва към края на октомври, ноември, декември, в които първо се срещаме с някои респираторни вируси, а след това се появява грип. Нямаше някаква разлика тази година. Така че, сега вече всички области излязоха от грипната вълна, започват да се нормализират стойностите, разбира се, не бързо и не веднага. И ще започнем постепенно да се насочваме към по-характерните за пролетта и за лятото инфекции, каквито са кърлежо-преносими, комарно-разпространими, по-късно такива, засягащи стомашно-чревния тракт, и да стигнем до есента, когато започва да се увеличава хепатит А. Сега сме в преходен период, в който свърши грипът. Разбира се, това не значи, че все още няма да има отделни случаи и на грип, и на други респираторни заболявания, но те няма да са толкова актуални, както бяха преди месец.

– Медии алармираха за нов, непознат вирус, който наподобява много COVID, но тестовете били отрицателни. Това нов щам на COVID ли е? Има ли смъртни случаи?

– Много е рано да се правят такива заключения. И аз чета публикации за вирус X, за евентуален бъдещ причинител на пандемии. Не че това не е възможно, но поне до момента не съм видял сериозни основания, факти. Респираторни заболявания винаги е имало и те се предизвикват от много голям брой вируси. Даже за част от тях ние нямаме и диагностика. Това, което забелязваме при изследванията в Националния център по заразни и паразитни болести са около десетина различни респираторни вируса. Така беше и тази година. Те предизвикват горе-долу едни и същи оплаквания и много близки по симптоми заболявания, които също така, за щастие, са сравнително бързо протичащи, в рамките на три, четири до пет дни. Човек ги изкарва в различно тежка форма – или развива някакви усложнения, пневмонии, отити при децата, или не, и се стига до оздравяване. Докато не бъде открит конкретен причинител, конкретен вирус с неговия геном, е рано да говорим за каквото и да било, защото нямаме основание.

– Защо се стигна до епидемия от морбили, при условие че има задължителна ваксина за болестта?

– Много точен въпрос. Не е само морбили – по подобен начин стоят нещата и с пертусиса – с коклюша, с дифтерията и с други. За щастие, ние сме една от четирите страни в Европа, в които за момента нямат регистриран случай на морбили. Само за информация, другите са Кипър, Гърция и Исландия. Навсякъде другаде вече има случаи. За съжаление, в някои страни те протичат и под формата на по-малки и по-големи епидемии, като например в Румъния, в някои от западните страни също имаше стотици случаи. Това се дължи на спад в имунизационното покритие. Много важен е въпросът кои са причините за това – спад на доверието към ваксините, масово разпространение на лъжлива информация, плашене на родителите и на децата, ако щете, движения на големи маси от населението, по-несериозно отношение и нередовно явяване за имунизация и др. Като са натрупа такъв контингент от 4, 5, 10% неимунизирани деца четири-пет години, става достатъчно голяма маса, при която може да възникне епидемия, и тя възниква.

– Реално тази ваксина е една от сравнително леките в имунизационния календар при децата.

– Няма тежки ваксини. От 40 години работя с ваксини – не съм видял досега да има проблеми след поставянето им, поне от тези, които са включени в календара. Да, тя е част от една ваксина морбили-паротит-рубеола – тройна ваксина, която се приема много добре като цяло. Знаете, ако влезете в интернет и напишете „ваксина“, ще бъдете залети с неверни и измислени лъжи и теории на световната конспирация, в които обясняват как първата задача на СЗО е да унищожава децата.

Постковид симптомите се оказаха доста по-агресивни от самата болест и навредиха на много хора. На какво се дължи това? И тези симптоми отминават ли след време?

На особеностите на вируса. Малко е рано да правим генерални заключения, защото и в момента много широко, навсякъде по света се проучва кое е постковид, кое може да се припише на него, кое – на други заболявания. Но този вирус беше достатъчно агресивен и по-скоро многолик. Почти няма орган и система в човешкия организъм, където той да не може да даде последствия: като започнете от най-често срещаните дихателни пневмонии и т.н., минем през централна нервна система, различни видове възпаления, енцефалити, менингити, бъбреците и стигнем дори до косопад и до психични отклонения, умора, загуба на концентрация – всичко това са симптоми на едно заболяване, което очевидно има връзка с прекарания COVID, и продължава… всъщност не знаем колко, тъй като не е минал кой знае колко дълъг период от последните вълни на COVID.

– Има ли някакъв начин тези странични реакции да бъдат избегнати и ако да – как?

– Въпросът е много сложен. Той като сложност граничи с това, ако може някой да каже точно причините и каква да е профилактиката – той ще е достоен за Нобелова награда. В момента все ние сме много вътре в проблема, не може да го видим малко от разстояние, отдалечено във времето, за да преценим. Не мога да кажа и дали генетично някой е по-предразположен. Вероятно е така, защото виждаме протичане на COVID в много широки граници – хора, които го карат буквално на крака и ако не се изследват, няма и да разберат, че са болни, и такива, които умират в рамките на два-три дни от много тежки усложнения.

– Въпреки че лечението е едно и също за всички?

– Ами, то е едно и също, но не е много ефективно. Имам предвид, че някакво специфично лечение няма. Използват се общоукрепващи средства и симптоматични. Знаете, при една вирусна инфекция няма с какво да атакувате вируса или може да лекувате температурата или болката, или кашлицата, или главоболието, но това е по-скоро лечение на симптомите, а не на самия вирус.

Какво бихте посъветвали хората, за да бъдат по-здрави? Как да се предпазват, най-вече възрастните и децата, които са по-уязвими?

– Това е вече най-важното, само че не е толкова лесен отговорът, защото ако говорим за отделно заболяване, нещата са малко по-ясни. Там, където има да кажем профилактика с ваксина, разбира се, ваксината е най-ефективното средство, но за повечето инфекциозни заболявания няма създадени ваксини. Те вероятно и няма да бъдат създадени никога, защото е много трудно. Като цяло, ако поддържаме добър тонус на организма – нарочно използвам този термин, защото той е най-общ, което включва всичко – и това да се храним правилно, да имаме двигателна активност в достатъчно висока степен, да приемаме балансирано хранителни вещества така, че да не стигаме нито до отслабване, нито до наддаване на наднормено тегло, изобщо да отбягваме тези вредни навици, които всички знаем – застоелия живот, неправилното хранене, тютюнопушенето, тогава със сигурност ще имаме един организъм, който е много по-подготвен да отговаря на каквито и да е антигенни дразнения и каквито и да е причинители. Но за съжаление, в това отношение България не е добър пример. Ние продължаваме като нация да се храним доста неправилно, да сме обездвижени. Затова и нивата ни на заболеваемост и на смъртност и от сърдечносъдови, и от онкологични и от друг тип заболявания са много високи.

Съветвате ли хората да се ваксинират срещу грип, срещу COVID с тези ваксини, които вече са утвърдени?

Абсолютно. Когато човечеството е успяло да създаде ваксина срещу нещо, е ясно, че това е най-евтината мярка. Разбира се, когато е навреме приета. Сега, когато няма опасност, няма нужда да се ваксинират всички. И при грипа аз съм далеч от мисълта, че едва ли не цялото население ще се имунизира. Там обаче гледаме да предпазим хората, които са най-рискови, при които развитие на едно усложнение ще бъдат най-засегнати, а това, всички знаем, са възрастните над 65 години, както и хората с различни хронични заболявания.

Текст: Сибила Кусева

Правете си тестове за COVID и грип, защото лечението е различно

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button