Бизнесът

Три нежни дами с „мъжки“ професии

Галя, Преслава и Гълъбина са сред 184-те жени, намерили професионалната си реализация в Рудодобивения комплекс

 По повод 8 март – Международния ден на жената, се  срещнахме с три дами, избрали не толкова популярни за нежния пол професии. И трите са от Етрополе и работят в Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед. Галя Георгиева е геолог. Гълъбина Василева е организатор обработване на производствена информация. Преслава Христова отговаря за документацията на ремонтите в цех „Тежкотоварен транспорт“.

„Рудодобивът е област, където е очаквано да има повече мъже. С навлизането на дигиталните технологии и иновации присъствието на жените обаче се усеща значително“ – казва Галя Георгиева, геолог в геотехническия отдел на Рудодобивен комплекс. Тя е една от 184-те дами, намерили професионалната си реализация именно тук. Не си я представяйте с геоложки чук в ръка. Впечатляващо е как в реално време на екрана на компютъра ѝ се вижда целият рудник. Съвременните технологии от години са променили начина на работа на геолозите, които използват модерни софтуери. И Галя Георгиева работи с тях от 2016 г. , когато постъпва на работа в комплекса след дипломирането си със специалност „Геология и геоинформатика“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. „Много ми харесва работата тук. Фирмата улеснява много работата на жените и дори насърчава съчетаването професионалните ни ангажименти с личния живот“ – казва г-жа Георгиева. Според нея ръководството на Елаците-Мед се отнася с внимание, загриженост и отговорност към служителите. „Преките ни началници са винаги отзивчиви, помагат, подкрепят и насърчават всеки от нас и съм очарована от отношението им – споделя геоложката и допълва: – За да бъдеш успешен, трябва да попаднеш в добър екип от професионалисти, да си зареден с висока доза амбиция и късмет, което е разковничето за възходящото кариерно развитие на всеки от колектива, независимо на каква позиция прилага своите знания, умения и труд“.

Гълъбина Василева работи в Рудодобивен комплекс от 14 години. Тя споделя, че жените на много позиции в комплекса работят наравно с мъжете и затова са много добре приети. „Мъжете много ни помагат, но по принцип жената е по-амбициозна и по-организирана от тях. Работата ми харесва, колегите са млади и да си в един екип с тях е удоволствие“, разказва Гълъбина, организатор за обработване на производствена информация. Извън задълженията си, благодарение на социалните пакети, които фирмата предлага, лесно съчетава работата с личния живот. Допълнителният отпуск помага на жените в отглеждането на децата им и грижите за дома.

„Специално за нас има допълнителни стимули за международния ден на жената и това ни дава допълнително самочувствие и признание. Освен това, няма дискриминация, можем да израстваме професионално“ – казва Гълъбина Василева.

В рудник „Елаците“ се работи със съвременни и големи машини. Багерите например са с размах над 20 m на стрелата, самосвалите са с впечатляващи размери и обеми. Преслава Христова отговаря за документацията на ремонтите именно на тези машини. Тя обработва производствена информация в цех „Тежкотоварен автотранспорт“. „Работя тук от 2012 година. Работата ми е интересна и се справям със задачите си с удоволствие и без напрежение. Възхищавам се на шофьорите на камионите да маневрират така добре с тях по пътищата на комплекса“ – разказва Преслава. Според нея в района няма друга фирма с толкова широк обхват на социалните придобивки. Изтъква допълнителното здравно осигуряване, пакета за проследяване на бременността, финансовата подкрепа за раждане на дете… „В Елаците-Мед имам сигурна работа и съм много щастлива“ – споделя Преслава. И допълва, че е очарована и от отношението на ръководството към служителите: „Когато проф. Вутов е тук, той винаги е усмихнат, поздравява всеки един от нас. Г-н Драгомир Драганов винаги успява да отдели внимание на всеки, да помогне на всеки. Както компанията, така и синдикалната организация към КНСБ никога не забравят  празника ни – 8 март“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button