Домакин на броя

Как да съставяме здравословно меню за нас и за децата

Ключовите думи са дисциплина и разнообразно хранене

Ипократис Пападимитракос

Хранителната пирамида е базов ориентир за храните, които ежедневно трябва да присъстват в менюто на децата. Балансираното и разнообразно меню е най-добрият начин да давате на детето всичко, от което организмът му се нуждае.

Задължителните съставки в менюто на децата са:

  • Плодове и зеленчуци – опитайте се да давате на децата разнообразни сезонни сурови плодове и зеленчуци към всяко хранене за деня
  • Млечни продукти – прясно мляко, кисело мляко, сирене – всеки ден
  • Пълнозърнести храни – основен източник на енергия за децата. Избирайте пълнозърнести хлябове, паста и мюсли. Зърнените и житните култури трябва да присъстват в храненето на детето ви по няколко пъти дневно
  • Риба и крехко месо – замествайте често месото и месните продукти с риба и бобови храни.

Как да направим така, че да предоставяме на децата си всички необходими за израстването им хранителни вещества и едновременно с това – да не напълняват и да не се ограничават?

Ключовите думи са тук са разнообразие и дисциплина.

Дисциплина на хранене:

Дисциплината се отнася до това детето да се научи да прави разлика между преобладаваща питателна храна и храна за вкус. И да консумира основно първата, а с втората да се поглези понякога. Няма лоша храна. Всяка храна може да присъства в менюто ни и в менюто на децата, стига да се прави тази разлика.

Нужно е да се стремим да изградим тази дисциплина у децата ни – да ги научим да правят информиран правилен избор към каква храна да посягат за хранене и да знаят кои храни са само за „глезене“ в малки количества.

Но тази дисциплина е нужно да е изградена първо у родителите, за да се предаде на децата. Не можем да искаме от тях да правят нещо, ако ние правим точно обратното. Личният пример е най-добрият учител. И това се отнася в пълна сила за храненето.

Разнообразие:

Разнообразието в храненето е вторият много важен фактор за набавяне на необходимите хранителни вещества за израстването и за храненето с удоволствие. Разнообразието е важно както за пълноценното хранене, така и за вкусовата ни палитра.

Колкото по-разнообразно, толкова по-вероятно е храненето ни да е пълноценно. И в същото време децата да успеят да намерят вкусове, които ги задоволяват в качествената храна, а не в джънк храната.

За съжаление, средностатистическото домакинство приготвя едни и същи 5-6 ястия всяка седмица. Консумира 2-3 вида зеленчуци и плодове. Нужно е да разнообразяваме менюто си; да опитваме нови продукти; да експериментираме с различни рецепти и начини за приготвяне на храната. Да включим максимално голям брой различни плодове и зеленчуци.

В заключение

Здравословното хранене не е наказание. То би трябвало да е нашето нормално хранене. И нормалното хранене на децата ни. Всеки опит да се храним правилно представлява израз на грижа за нас самите. А всяко усилие в тази посока трябва да поражда чувство за гордост, а не усещане за наказание.

Здравословното хранене е суперсила за вашите деца. Овладейте силата, за да я предадете на децата си!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button