Бизнесът

От стажант и работник до директор на Елаците-Мед

Инж. Драгомир Драганов и мениджъри на три други минни компании разговаряха със студенти

Инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед, разказа за своя професионален път от стажант и работник до директор по време на Деня на кариерното развитие на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ на 6 април. Над 140 студенти чуха как може да се развие кариерата на възпитаник на университета, като се тръгне от най-ниското стъпало в йерархията. 1982 г. – току-що завършилият МГУ специалист Драгомир Драганов е изпратен по разпределение в рудник „Елаците“, но няма място за инженер-геолог и започва като работник. След това 4 години е геолог, после работи в областта на търсене и проучване на находища. Отново се връща в „Елаците“ и през 1996 – 1997 г. е ангажиран с планиране и проектиране. Постепенно поема управлението на добивните дейности, става директор на Рудодобивния комплекс, генерален директор „Производство и околна среда“ и от 2015 г. – изпълнителен директор. Инж. Драганов разказа пред аудиторията, че е имал предложения и за друга работа, но е щастлив, че е останал да работи в България и в Елаците-Мед.

„България и Европа предоставят най-добрите условия за развитие в бранша. Не жалим средства, за да обучим младите специалисти. Финансираме включително и продължаване на квалификацията в чужбина. Имаме специалисти, завършили в Швейцария, защитили докторски дисертации“ – каза инж. Драганов. Той сподели, че българските находища на медни руди са най-бедните в света: „За да оцелеем, за да работим ефективно, трябва да ползваме най-съвременните техники и технологии, иначе няма да съществуваме на този пазар“  – каза инж. Драганов.

В събитието, посветено на 70-годишнината на МГУ, споделиха професионалния си опит и други трима водещи мениджъри на Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Дънди Прешъс Металс Крумовград. Д-р инж. Иван Вутов, заместник-управител на Геотехмин ООД и председател на СД на Геотрейдинг АД, отправи апел към следващото поколение: „Каня всеки един от вас да се включи в дискусионния панел с много въпроси, защото ще получите наистина интересни отговори от най-добрите експерти от миннодобивната промишленост. Вие сте най-ценният ресурс и вие сте бъдещето”. А ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев каза на студентите: „Вашето място е тук, като бъдещи успешни мениджъри в най-добрите минни компании в света“.

Сред участниците от гр. Етрополе бе и студентката по „Маркшайдерство“ Йоана Якимова. „Завърших езиковата гимназия в Правец. Родителите ми работят в Елаците-Мед и ме посъветваха: „Защо не следваш в тази специалност?“ Започнах, с стечение на времето много ми хареса и бих иска да карам стаж в „Елаците“.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button