Обичаи

За Калинка Пушкарова танците са магия, която съхранява българското

Калинка Пушкарова, художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Балканска младост“ – гр. Етрополе, не просто печели призови места и носи славата на града в България и в чужбина.

Чрез народните танци тя учи своите възпитаници, а и зрителите, да съхраняват и обичат родните традиции.

Занимава се с народни танци повече от 40 години, а от 30 – е художествен ръководител в НЧ „Тодор Пеев – 1871“ Етрополе, в ТА „Балканска младост“. Хореограф е и на Танцов клуб „Етрополска китка“. Калинка Пушкарова създава талант след талант.

„Вдъхновява ме желанието, мотивацията и отношението на децата към българския фолклор. Щастлива съм, че така той ще бъде съхранен и предаден на поколенията“ – казва тя. За нея танцът е магия, която съхранява българското и създава чувството за принадлежност към една общност. Той учи децата да изразяват своите чувства, а това е важен елемент от взаимодействието на човека и обществото. „Танцов колектив се изгражда с много постоянство, с много всеотдайност и със съмишленици – както самите танцьори, така и техните семейства“ – убедена е Пушкарова.

Танцьорите в ансамбъла носят уникални и колоритни фолклорни костюми и носии с български бродерии и аксесоари от различни области в страната. Поддържането на гардероба не е лесно, но успяват да се справят с много усилия на екипа, помощ от спомоществователи, както и с помощта на родителите на децата.  „Най-хубавото нещо е, че с общи усилия успяваме  да се представим добре, от една страна, като танцов фолклор и сценично произведение, а така също и да сме облечени подходящо“.

Това е не по-малко  важно за съхранението на традициите, защото носиите са сред най-забележителните творби на народното изкуство. Те носят скрито послание в своите шевици, които символизират плодородието, зараждането на новия живот в природата и силата.

На 24 май Калинка Пушкарова има рожден ден. Има ли символика в това? „Може да има някаква символика, че съм родена на този светъл ден, но най-хубавото е, че на рождения си ден винаги съм заобиколена с много любими хора, както семейството ми, така и тези, с които работя и които всъщност са част от него“, споделя тя.

Текст: Бисерка Иванова

Николай и Пламен Пушкарови: „Балканска младост“ е второто ни семейство

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button