На хората

Eтрополе с най-мащабното изследване за гръбначни изкривявания

340 ученици преминаха скрининг, организиран от Клуба на миньора и минното дело при Елаците-Мед

Най-мащабното изследване в Софийска област за гръбначни изкривявания и плоскостъпие бе проведено в Етрополе в края на месец април. 340 ученици от трети до седми клас от СУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ преминаха през скрининг, организиран от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“. Изследването беше извършено от високоспециализирани специалисти от фирма „Спорт и здраве“ с управител Борислав Чонгов. Част от екипа беше и д-р Александър Герчев от Университетската болница по ортопедия в Горна баня към МУ – София. Той е внук на проф. д-р Александър Герчев, чието име носи многопрофилната болница в Етрополе.

Резултатите от извършения скрининг бяха представени на родителите и бяха дадени насоки за профилактика и лечение в случаите, в които това е необходимо.

„Идеята на профилактичните прегледи е да се проследят две от социално значимите заболявания в детската популация – изкривяването на гръбначния стълб и промяната във формата на ходилата при децата. Тези заболявания впоследствие могат да доведат до различни проблеми в развитието на опорно-двигателния апарат при децата“, обясни д-р Александър Герчев. По думите му последното проучване, което е направено в България е през 90-те години на миналия век и то показва, че около 2% от децата в пубертета имат проблеми с гръбначния стълб и с формата на техните ходила. „Целта на изследването е, колкото по-рано диагностицираме проблемите и вземем мерки, толкова и резултатите от лечението ще са доста по-добри“, каза д-р Герчев. Според него първия преглед при специалист ортопед трябва да бъде направен, когато детето е на възраст 6 – 7 години, а следващият трябва да е през пубертета, когато има бързо израстване на височина.

Д-р Герчев обясни и как родителите могат да помогнат на децата си – да ги наблюдават за промяна в стойката и във височината на раменете. Ако имат съмнения за изкривяване, да се обърнат към педиатъра, който да прегледа детето и при нужда да го насочи към специалист. „Изключително важно е заболяването да се открие. Колкото по-рано, толкова по-добре. Тогава има вероятност за пълно излекуване, подобрение и минимизиране на последствията от заболяването. Едно тежко заболяване, което се развие, води до промени, както в структурата на целия опорно-двигателен апарат, така и в последващите ежедневни дейности“, обясни д-р Герчев.

Специалистите препоръчват децата и тийнейджърите да спортуват редовно поне 3 пъти седмично. Това е най-добрата профилактика срещу гръбначни изкривявания. За да не развият плоскостъпие, децата трябва да ходят боси, категорични са лекарите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button