Ателие

Николай и Пламен Пушкарови: „Балканска младост“ е второто ни семейство

Николай и Пламен Пушкарови са изпълнители на ТА „Балканска младост“, който печели призови места и носи славата на града в България и в чужбина.

Те наследяват от майка си Калинка Пушкарова, художествен ръководител на ансамбъла, обичта към българския фолклора и родните традиции.

Ето какво ни разказаха те специално за вестник „Етрополе за хората“

– Какво е з Вас Танцов ансамбъл „Балканска младост“ и на какво Ви научиха народните танци?
Пламен Пушкаров

Пламен: За мен танцов ансамбъл „Балканска младост“ е второто ми семейство. През всичките тези години, в които съм част от състава, успях да си създам много силни  и искрени приятелства. В ансамбъла се включват изключително млади и амбициозни хора с огромното желание да съхранят по някакъв начин българския фолклор. Може би тази обща кауза е ключът  за  толкова силната връзка между танцьорите, която  продължава  дори когато по различни причини някой напусне състава.  За себе си мога да кажа, че народните танци не само ме научиха да играя под ритъма на нашата страхотна музика, а изградиха у мен житейски качества, които ми помагат и в живота извън сцената. На първо място ме научиха, че няма невъзможни неща. Стига човек да има желанието и волята да постигне крайната цел,той винаги успява.

Николай Пушкаров

Николай:  Ансамбълът значи много за мен предвид това, че 16 години от живота ми са минали в него и все още не мога да се разделя с него. Народните танци ме научиха на много неща, които ми помагат в живота, като може би едно от най- ценните е това да работя в екип. Ансамбълът също така ме срещна с хора, които смело мога да ги нарека приятели за цял живот.

Уникално е чувството, че прославяш родния си град

– Участвали сте в много международни и национални фестивали. Какво е чувството, когато знаеш, че освен града си прославяш и името на България?

Пламен: – Да знаеш, че с твоето изпълнение прославяш родината и родния си град, е нещо велико. Човек трябва да го изпита, за да разбере какво уникално чувство е това.  Но също така е и голяма отговорност. Когато излезем на сцената, всички ние не представяме себе си като личности, а представяме България. След  края на изявата никой няма да говори за представянето на Пламен, Николай, Виктория  и т.н, а ще се обсъжда представянето на танцовия ансамбъл от България.

 Николай: Отговорността, която носим е изключително голяма и то не само когато представяме родината на сцената, но и извън нея. На международните фестивали впечатлението, което се остава у хората е не само представянето на сцена, но и нещата зад кулисите, отношенията с другите състави.

– След многобройните концерти участия и фестивали, има ли я още тръпката преди да се появите на сцена и бихте ли ни споделили любопитен/забавен момент от Ваше участие?

Пламен: –  Въпреки многобройните концерти зад гърба ни и какви ли не участия, тръпката преди появата пред публика винаги си я има. Без значение дали е на голяма сцена или на семейно събитие. А що се отнася до забавните моменти, те са толкова много, че трябват часове, за да се разкажат. Когато си обграден от ентусиазирани  и позитивни хора, веселбата е гарантирана.

Николай: Тръпката преди изява винаги я има, особено когато сме били дълги години на сцена с другите танцьори и хората имат големи очаквания, които трябва да оправдаем. Забавни моменти е имало доста по време на участия.

– Всички знаем, че Етрополе е град с утвърдени традиции. Каква роля имат те за Вашето семейство?

Пламен: Етрополе е един от градовете, успели да съхранят голяма част  от традициите и обичаите на нашето минало. Специално искам да благодаря на моето семейство, че е успяло да запази и да предаде на мен и брат ми обичта към българските празници и обичаи и изобщо най-доброто от българския дух.

Николай: Традициите винаги са имали голяма роля в нашето семейство и се стараем да ги поддържаме до ден днешен. Стараем се винаги да сме цялото семейство на празниците и да почитаме заедно традициите.

– Вашата майка Калинка Пушкарова е изключително разпознаваема личност в Етрополе и не само, тя е и ръководител на ТА „Балканска младост“, затова бихме искали да знаем дали има разлика между Калинка Пушкарова като майка и като ръководител?

Пламен: –  Не бих казал, че има голяма разлика между Калинка Пушкарова като майка и като ръководител. Може би като ръководител е малко по-строга. Всички, които я познават, знаят, че отношението ѝ към децата в репетиционната зала е като към собствени деца. Тя се грижи за тях като строг родител, но и като верен приятел, с когото можеш да споделиш всичко и да получиш съвет и подкрепа. Може би това е една от причините за големите успехи, които има ТА „Балканска младост“ през последните 10-15 години.

Николай – Естествено, има голяма разлика. Когато влезем в залата, забравяме за всякакви роднински връзки и започваме да вършим работата, за която сме там. След излизане по път за вкъщи вече оставяме нещата в залата да си останат там. Винаги сме се опитвали да не смесваме двете неща.

–  Имате ли любима фолклорна област и в коя според Вас танците са най-трудни за изпълнение?

Пламен: – Моята любима фолклорна област е македонската. Не бих могъл да определя в коя от областите танците са най-трудни, защото всяка си има своите характерни движения, някои по-трудни, други не.  Всички знаят, че ТА „Балканска младост“ приема всякакви предизвикателства и не спира да обновява репертоара си с нови неща. В това се крие истинската магия за успехите ни.

Николай: –  Всяка една област си има нейния чар и ги харесвам всичките, но моята любима фолклорна област е добруджанската. В тази област танците не са бързи и „отскокливи“ както в други фолклорни области, но нейният чар е „пиниза“, с който се играе. В тази област трябва да танцуваш не само с краката, а и с цялото тяло, затова смятам че и тази област е една от най- трудните за изпълнение, но и другите области не са за подценяване.

За Калинка Пушкарова танците са магия, която съхранява българското

Текст: СИМОНА БОРИСОВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button