Ателие

 „Оригиналите” – в творческата вселена на Павел Койчев

На 18 – 20 км или половин час път от град Етрополе, между селата Осиковица и Джурово, постоянната експозиция на световно признатия български скулптор Павел Койчев привлича не малко туристи и ценители на изкуството.

Парк-галерия „Оригиналите“ – частна галерия на открито, отваря врати през 2016 година по идея на бизнесмена Мирослав Михайлов, който е собственик на имота и меценат на известния скулптор. Върху горска поляна от 20 декара е оформено нестандартно арт пространство с над 50 скулптурни модела на твореца. Тук е и уникалната къщата-скулптура „Градежът“.

Първата част от „Оригиналите“ е проектът на Павел Койчев „Явления и изкушения“. Разположен е в дъбова гора с площ от 4 декара. Състои се от петнадесет човешки фигури и четири абстрактни инсталации във въздуха и около дърветата.

Втората част – „Градежът“ – е скулптура с размерите на триетажна сграда, която може да се обитава. Композицията е изпълнена през 2008 година изцяло с природни материали – камъни, кал, дърво, вар и пясък.

Третата част заема най-голяма територия от парка. Тук са над петдесет скулптури, някои от които достигат до четири-пет метра височина, създадени от художника от 1967 година до 2014 година. Името „Оригиналите “ идва от това, че тези фигури представляват т. нар. гипсотека на автора. Това са моделите, от които се изработват калъпите за отливането на бронз. Част от моделите са били отлети от бронз и в момента са притежание на галерии ии колекционери.

До неотдавна в Парк-галерия „Оригиналите“ бе и четвътата част от проекта – „Водна паша” разположена в малко езеро зад близката бензиностанция. Пастир е повел стадото си по огледалната водна повърхност, в която се отразяват овцете и облаците на небето. Сега тази уникална композиция е преместена в езерото в „Южния парк” в София.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button