Бизнесът

Група ГЕОТЕХМИН участва в дебат за бъдещето

Роботите няма да вземат местата на хората, ще им помогнат да бъдат по-ефективни

Как ще се развива бизнесът в ерата на високите технологии? Какво е бъдещето на работното ни място и дали роботите ще вземат нашите места? На тези и други въпроси отговориха участниците в събитието „Преди утрешния ден – началото“, организирано от списание BGlobal. Водещи български предприемачи, икономисти, анализатори, писатели, футуристи представиха визиите си за бъдещето. В бизнес панела участва изпълнителният директор на Геотехмин ООД Доминик Хамерс.

„Компаниите трябва да се адаптират към най-новите технологични тенденции, в това число свързани с развитието на изкуствения интелект и европейските регулации на Зелената сделка. Група ГЕОТЕХМИН се развива в синхрон с тези тенденции, като следва основните си принципи: новаторски подход, бизнес етика и социална ангажираност“, каза Хамерс.

По думите му добивът на метални руди и в частност на медните руди е в началото на веригата за доставки на голяма част от предметите около нас. Така той обоснова своята теза, че и в бъдеще минната дейност ще остане значим фактор, допринасящ за развитието на цивилизацията. Изпълнителният директор на Геотехмин ООД обясни, че минната индустрия посреща трансформацията към бъдещето чрез 3 основни тенденции: електрификация, дигитализация и автоматизация.

Електрификацията се извършва по два начина. Първият е с преминаване от дизелови машини към електрически, а вторият – със собствено производство на електричество от ВЕИ. Дигитализацията е цел на Геотехмин от повече от 30 години. „Днес в Елаците-Мед съвременни системи за управление покриват всички технически процеси, като например такива, които следят движението на минната механизация или системи, които наблюдават качеството на добитата руда и много други. В Елаците-Мед някои системи предлагат решения чрез елементи на изкуствен интелект“, обясни изпълнителният директор на Геотехмин ООД. Технологичното обновление води до повишаване на производителността.

Елаците-Мед постоянно инвестира и в модерна минна механизация, като в Рудодобивния комплекс се инвестира в закупуването на нови дизелови машини, но там работят и най-съвременни електрически сонди и багери. Миналата година в рудник „Елаците“ влезе в експлоатация последно поколение електрически багер „Хитачи“ EX2600E-6 LD, който е с нулеви емисии на въглероден диоксид.

В Група ГЕОТЕХМИН са завършени 3 проекта за добив на електроенергия от фотоволтаични електроцентрали – два с инвеститор Геотрейдинг, и един – с Елаците-Мед. В развитие е и четвърти проект, който ще позволи да се спестяват пет пъти повече въглеродни емисии.

Ще расте интересът към зеленото строителство

Група ГеотехминИзпълнителният директор на Геотехмин ООД очерта и две основни тенденции за развитието на строителството. Първата е към устойчивост – ще расте интересът към зеленото строителство. „В портфолиото на Група ГЕОТЕХМИН има два зелени комплекса, проектирани и построени по международния стандарт за устойчиво строителство BREEAM 2013“, отбеляза г-н Хамерс. В строителството изкуственият интелект и „machine learning“ биха могли да допринесат за постигането на по-ефективни решения, повишаването на проектната производителност, намаляване на рисковете за служителите, работещи на терен и да се идентифицират грешки в строителния дизайн преди започването на самия строителен процес. Една от компаниите в Група ГЕОТЕХМИН – Геострой е сред основателите на Европейския цифров иновационен хъб в строителството, който има за цел да дигитализира сектора.

Роботите ще заместят ли хората и кои професии са най-застрашени? Това е въпросът, който вълнува много хора днес… Изпълнителният директор на Геотехмин ООД смята, че „за да посрещаме новите технологии, трябва да има хора“. За Група ГЕОТЕХМИН социалната отговорност и грижата за служителите са изключително важни. Броят на наетите само в Елаците-Мед АД, най-голямото дружество в Група ГЕОТЕХМИН, е над 2 хил. души, с което компанията се нарежда на 32-ро място сред най-големите работодатели в нефинансовия сектор в България. Тя е и сред 25-те компании с най-висок директен принос за домакинските бюджети в страната до данни на Института за пазарна икономика. „Ние осъзнаваме, че уменията, които ще трябват на нашите хора в бъдеще, ще са съвсем различни от тези, които имат днес и хората ще трябва да обучават, за да отговорят на технологичния напредък. Но според мен в следващите 10 г. роботите няма да са изместили хората, а ще им помогнат да бъдат по-ефективни“, смята г-н Хамерс.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button