На хората

Етрополци се поклониха пред паметта на героите

ХРИСТО ХРИСТОВ

Две паметни дати в българската история – 17 февруари и 3 март, бяха отбелязани тържествено от хората от община Етрополе.

На 17 февруари етрополската общественост се поклони на паметната плоча пред подвига и саможертвата на Васил Левски. Граждани коментираха, че неговата  смелост и борбата му за освобождението на Отечеството, всекидневните му усилия за преодоляването на робската психика, духовните му послания и проникновението му за висшата справедливост на историята никога няма да бъдат забравени.

Присъстваха кметът на града, общински съветници, директори на фирми и институции, граждани. Събитието уважиха и бившите депутати от Софийска област на ГЕРБ Младен Маринов и Марин Маринов.

Възпоменанието започна с  рецитал от възпитаниците на Професионална гимназия „Тодор Пеев“. Трио „Романтика“ към НЧ „Тодор Пеев-1871“ също се включи в програмата. Учениците бяха наградени, като победители в конкурса за най-добър рецитал, с грамоти от директора на професионалната гимназия Десислава Найденова. Тя прочете слово в памет на героя.

Тържеството в Етрополе по повод Националния празник – 3 март, започна с изпълнение на духовата музика към НЧ „Тодор Пеев-1871” и премина на площада и в големия салон на читалището. Под звуците на Химна на Р България ученици на СУ „Хр. Ясенов“ гр. Етрополе издигнаха националното знаме. Венци и цветя бяха поднесени от институции, бизнеса, сдружения и граждани. Празничната програма продължи в читалището с тържествено слово на кмета Димитър Димитров. Той награди децата, заели първите места в конкурса за рисунка, посветен на Освобождението. Самодейците към читалището изнесоха концерт „Време разделно“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button