БизнесътНа хората

Деца навлизат в света на киното с подкрепата на Група Геотехмин

TОНИ МАРИНОВА

Как се прави филм? Каква е ролята на продуцента, сценариста, оператора, музикалния оформител, монтажиста…? Отговорите на тези въпроси ще разберат ученици от 5 до 12 клас от 13 училища от Етрополе и Средногорието, които участват в проекта „Да направим филм“. Той се осъществява с подкрепата на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“. Учениците ще преминат през обучение и ще направят късометражни филми за минни професии, които ще бъдат номинирани за Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“. Лектори са преподавателите от НАТФИЗ доц. Юрий Дачев, който е и водещ на тв предаване, и режисьорът д-р Росица Младенова.

От Етрополе в проекта се включиха десет ученици от ОУ „Христо Ботев“, СУ „Христо Ясенов“ и ПГ „Тодор Пеев“. Те ще работят в екип, като си разпределят професиите – продуцент, сценарист, режисьор, оператор, монтажист, музикален оформител и др. Обучението, както и всичко необходимо за създаването на филм с продължителност до 8 минути – от камерите до софтуера, е безплатно.

С този проект учениците ще се запознаят и с интересни факти за минната промишленост, която е основният поминък в нашия край. Участниците ще се срещнат на живо и ще интервюират геолог, маркшайдер, IT специалист, шофьор на тежкотоварен камион и оператор на челен товарач. Всеки от тях ще разкаже защо е избрал професията си, как преминава един работен ден и ще отговори на въпросите на децата. Това ще стане на територията на медодобивното предприятие в нашата община – Елаците-Мед АД, което не веднъж е подкрепяло дейността на образователните институции.

„Бъдете любопитни и не се страхувайте да задавате въпроси. Зрителите на вашия филм може нищо да не знаят за професията, за която ще разкажете“ – с тези думи доц. Дачев насърчи децата по време на обучението. Д-р Росица Младенова обещава подкрепа на младите творци до създаването на късометражните филми.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button