Обичаи

Как  да си направим етрополски „плескани“ яйца

ХРИСТО ХРИСТОВ

Легенда гласи, че след Възкресението на Исус, Мария Магдалена се срещнала с император Тиберий и му подарила яйце, на което било написано „Христос Воскресе!”. Императорът заявил, че яйцето по-скоро ще стане червено, отколкото той да повярва във Възкресението на Христос. И в този момент яйцето в ръката на Мария Магдалена почервеняло. Така се появил обичаят за Великден да се боядисват червени яйца.

В България са познати много техники за шарене на великденски яйца. Етрополе е един от центровете за рисуването им с восъчна техника, а от 2001 г. в Историческия музей е разработена образователна програма за съхранение и предаване на традицията за рисуване на „плескани“ яйца. Всяка година през работилницата преминават десетки ученици и възрастни, желаещи да научат повече за тяхната символика: петле и бардуче /стомничка/, цветя или кръст. Кръстът символизира Възкресението на Христа и раждането на живот. Той също може да бъде украсен с цветя и клонки. Петелът е символ на светлината, напредъка и растежа. Цветята – на пробуждането на природата и новото начало. Бърдучето е символ на чистотата.

За изписването на уникалните етрополски яйца са необходими желание, художествени умения, търпение, разтопен пчелен восък, боя за яйца, суров жълтък и дървена „писалка“. Яйцата трябва са бели и твърдо сварени. Контурите на орнаментите на етрополските „плескани” яйца се рисуват с „писалката” чрез нанасянето на разтопен пчелен восък. „На пламъка на свещ леко се нагрява игличката на „писалката” и се потапя във восъка. Милиметър по милиметър се рисува върху яйцето, което предварително е твърдо сварено, за да е по-здраво“ – разказва директорът на Историческия музей Наталия Цветкова.

След като се очертаят всички елементи по яйцата, се подготвят боите. В три малки съда се разпределя един жълтък и към него се добавят традиционните бои в цветове за Етрополе – червен, зелен и жълт. Около половин час отнема изрисуването на едно яйце, в зависимост от рисунъка. Когато яйцето е изрисувано от едната страна, се слага върху поставка да съхне около 20 минути, след което се продължава с другата страна.

Изписването на едно такова яйце отнема много време и усилия на художника, затова не се използва за „борене“ и ядене, а по традиция се подарява на уважавани и скъпи хора. Тези невероятни произведения на великденското изкуство могат да се съхраняват между 10 и 15 години.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button