ИнтервюТоп новина

Мария Фердинандова, директор на ОУ „Христо Ботев“ в с. Лопян: Трябва да запазим това възрожденско училище

Около 50% от възпитаниците ни продължават образованието си след 7.клас

– Г-жо Фердинандова, колко ученици се очаква да започнат учебната година?

С децата от  подготвителната група се очаква да започнат новата учебна година над 140 деца от ромски произход. Около 75 деца са от община Етрополе. Имаме ученици от и гр. София, от гр. Сливница, от с. Брестница, махала Беляновец, с. Малки Искър.

Пред какви предизвикателства се изправяте?

– Стремим се ОУ „Христо Ботев” да бъде конкурентоспособно училище с визия за интегриране на учениците от ромската общност и формиране у тях на национални и общочовешки добродетели.

В момента съм пред голямо изпитание –  трима от най-добрите ми специалисти  са подали заявление за пенсиониране. На 20 км сме от гр. Етрополе и все по-трудно се намират специалисти. Въпреки всичко успяваме. Образоваме децата и полагаме усилия да ги социализираме, интегрираме и да израснат като добри и отговорни хора.

Търсим начини да приобщим родителите, за да ги убедим, че  образованието е важна част от интеграцията на  децата им. През 2021 г.  работихме по национална програма „Родителят – активен партньор в училищния живот“. Доволна съм, че в момента обучаваме деца на наши бивши възпитаници и продължават да ни търсят и да записват децата си при нас. Предлагаме и самостоятелна форма на обучение за  родителите  и дори имаме една майка от махала Беляновец, чиято дъщеря е в шести клас, и майката също е в шести клас и ще завършат основното си образование заедно.

– Как се чувстват децата в местната среда, сред местните хора?

По-големите деца от общежитието в почивните дни ходят да им помагат. Учим ги, че трябва да  помагат и не на всяка цена  срещу заплащане. Самите жители оценяват, че ако не е училището, селото ще бъде пусто. Местните хора  обичат училището, тъй като те и техните родители са учили в него. Особено се радват на децата на 24 май, когато от центъра на селото към училището минава шествие с духова музика, усмихнати деца и учители, пеещи: „Върви, народе възродени, към светла бъднина върви“ .

– Колко от учениците след завършване на 7. клас продължават образованието си?

Около 50% от тях, предимно момчетата, но за жалост учат до 10-ти клас и прекъсват. Момичетата често се задомяват без да продължат професионалното си образование. Когато навършат 14-15 години, дори да са записали да учат някъде, прекъсват образованието си. След това повечето не работят, разчитат на социални и семейни помощи. И в тази посока работи училището чрез родителски срещи, дискусии и разговори с ученици и родители.

– Бившият посланик на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа е била специален гост в с. Лопян по случай откриването на обновената столова. Дават ли такива посещения стимул на децата в образователния процес?

Разполагаме с просторна  столова, изградена със съдействието на посолството на САЩ и морските пехотинци на САЩ. Децата винаги се възхищават на тези посещения. Н. Пр. Херо Мустафа се включи в народните хора заедно с тях, когато беше тук последния път. Винаги ѝ изпращаме картички за празниците и тя много им се радва и уважава. Всички с нетърпение очакват тези срещи с американците в училище.

– В какви проекти, програми участват децата?

Работим по различни проекти с учениците, стараем се да включваме по-голямата част от тях, за да ги стимулираме и да повярват в себе си. Миналата учебна година имахме два клуба по футбол и волейбол по национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Създадохме  два клуба за народни песни и танци. На патронния празник на училището –  2 юни, всички деца имаха възможност да покажат какво са научили и бяха много щастливи.

Геотехмин ООД, както и сдружението на служители „Клуб на миньора и минното дело“ участват в различни благотворителни инициативи. С какво допринасят за училището и децата?

Те ни помагат с дарения на книги, както за библиотеката, така и за награди на изявилите се ученици. Сдружението организира спортен празник, подариха ни спортни пособия като топки, обръчи, конуси. Миналата година  всички първокласници получиха раници.

– Какво още мечтаете да постигнете и допринесете за училището?

Работя в училището от 1984 г., прекъсвала съм само по време на майчинство. Който и да започне да работи тук, се заразява от възрожденския дух, приема училището  като свое, полага усилия и много труд, за да го запази като институция и съхрани традициите му. Аз съм наследила поста си от борбени директори, които са успявали да запазят духа на това възрожденско училище, направено с труда на хората в селото. На 2 юни 2022 г. чествахме 160 години от просветното дело в с. Лопян. Още през 1861 г. се открива първото училище в селото – в тъмното мазе на терзията Генчо Матев. За три години в училището се обучават над сто момчета. Не искам училището да се превърне в поредната затворена институционална сграда! Мечтая учениците да бъдат по-добри, по-дисциплинирани, да се гордеем с успехите им. Мечтая това училище да остане за поколенията, да съхраним традициите и да бъде желано за децата.

 ОУ „Христо Ботев“ в с. Лопян е наследник на 160-годишна просветна традиция. Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправя, директорът г-жа Мария Фердинандова намира сили да създава сплотен екип, да приема децата като собствени и да полага неимоверни усилия за интеграцията им.

Текст: Сибила Кусева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button