Общината

Община Етрополе търси стипендианти – бъдещи лекари, медсестри и акушерки

За втора поредна година Община Етрополе обяви, че ще подпомогне финансово бъдещи млади лекари и специалисти по здравни грижи. През септември и октомври, всеки студент, желаещ да получава стипендия, може да подаде документи в деловодството на общината.

Кандидатите трябва да имат постоянен адрес в община Етрополе и да са записани в редовна форма на обучение. Те трябва да следват медицина и фармация или да учат за акушерки, медицински сестри, клинични лаборанти, става ясно от съобщение на общината.

Общината стартира стипендиантската програма за студенти-бъдещи медици, акушерки и др., за да попълни дефицита от здравни кадри и с цел осигуряването на качествена медицинска грижа в средносрочен план. През последните години в болницата има недостиг, особено на среден медицински персонал. Проблемът ще се задълбочава.

Финансовият стимул за учащи е мярка, до която прибягват и други общини извън големите градове и най-вече – малки населени места. През миналата година от община Етрополе е имало трима стипендианти – 1 от които е бъдещ лекар, а 2 – бъдещи медицински сестри. Стипендиантите от Етрополе, които учат за лекари, получават по 70% от минималната работна заплата. А бъдещите специалисти по здравни грижи – по 50 %. Стипендиите са за 10 месеца, т.е за учебната година.

Има студенти, които са търсили информация, но не са кандидатствали за стипендия. Причината, както споделиха някои – не искат да се обвързват с условието след дипломирането си да работят в общинската болница за срока, в който са получавали финансова помощ.

текст: ХРИСТО ХРИСТОВ

Д-р Аспарух Атанасов от село Лопян лекува четири села

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button