На хората

Д-р Аспарух Атанасов от село Лопян лекува четири села

Д-р Аспарух Атанасов започва работа в с. Лопян през 2002 г. под влиянието на майка си доктор Дойчинова, която е била лекар в селото. Обича работата с хора, допада му и общата медицина и решава да се насочи към работа на село.

„По това време нямаше лекар в Лопян, реших „да опитам” – разказва той. И така, вече 21 години д-р Аспарух Атанасов е лекарят на селото, на когото хората вярват.

Обслужва селата Лопян, Ямна, Малки Искър и Брусен

Неговата дейност е в областта на доболнична помощ, като обслужва по график селата Лопян, Ямна, Малки Искър и Брусен. „В началото имах 1500 пациенти, впоследствие работата намаля“ – казва докторът, който в момента работи и в „Бърза помощ“ – Етрополе.

Бившата кметица на Лопян Пенка Станева споделя за Аспарух Атанасов, че хората му вярват безрезервно. „Той никога не се е оплаквал от несгодите в работата си. През годините, когато не е имало линейка, е ходил пеш или с кон до прилежащите към селото махали. Дори до с. Ямна се е случвало да ходи зиме със ски или пеш” – разказва тя.

Хората го определят като отзивчив, внимателен, търпелив в изслушване на пациента. След направените изследвания ги насочва към конкретни специалисти или болници, но продължава да се интересува от тях. Посещенията му по домовете са обичайна практика за него. Привърженик е и на профилактичната дейност на лекарите.

Доболничната помощ през годините

Преди д-р Атанасов в с. Лопян е имало много други лекари. Непосредствено след Втората световна война в центъра на селото е построена сграда, в която са настанени кметството и здравната служба. Имало е лекар, медицинска сестра, зъболекар и дори родилен дом с акушерка.

Закупена е и линейка, защото селото е с дължина над 4 км и към него има и няколко махали – Растака, Черешовица и др. Един от първите лекари е д-р Васил Маринов, по-известен в селото като д-р Васил. Той е дядо на Емилия Моновска. Лекари в селото са били д-р Атанасов, д-р Семерджиева, д-р Димитрова, д-р Неделев,  д-р Тихолова, д-р Чакъров, д-р Дойчинова, д-р Гъдълев, д-р Бобев, д-р Пеев, д-р Горанова.

Младите специалисти предпочитат да работят в София и големите градове

На въпроса как вижда развитието на здравеопазването и доболничната помощ в селата, д-р Атанасов споделя: „Според мен в медицинските учебни заведения се подготвят много кадърни млади специалисти. Проблемът не е в „Терминал 2, а в желанието им да работят в София или в по-големите градове. В такива, като Етрополе или селата, се въздържат да кандидатстват за работа.”

Нашият гост:

Д-р Аспарух Атанасов е роден през 1959 г. в София. Завършва медицинското си образование през 1986 г. и оттогава работи като лекар. Има специалност обща хирургия. Бил е в различни клиники, включително и в Клиниката по гръдна хирургия в Медицинска академия, която е сред водещите. Там получава специалността си. След това работи на много места, в това число – в чужбина.

Текст и снимки: ХРИСТО ХРИСТОВ

Община Етрополе търси стипендианти – бъдещи лекари, медсестри и акушерки

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button