Ателие

Как ученици създадоха филмите “Да обичаш професията си“ и „Професии за теб“

Магията на киното е докосвала всички ни като зрители. Но не по-малко омагьосващо е и приключението да направиш филм. Особено за младите хора.

През 2023 година Геотехмин ООД и Елаците – Мед АД подкрепиха едно изключително интересно и новаторско начинание.

„Да направим филм“ е проект, осъществен в партньорство със Сдружение „Арлекин“ – организатор на фестивал за младежко и детско медийно творчество в страната и чужбина.

Много ученици от районите на дейност на Елаците Мед АД – община Етрополе и района на Средногорието се докоснаха до различните филмови професии. С микрофон в ръка и през погледа на камерата се приближиха до основни професии в минната индустрия. Геолог, маркшайдер, обогатител, специалист по информационни технологии, шофьор на тежкотоварен камион, еколог..Хора с тези професии се превърнаха в герои на двата късометражни филма, чиито автори бяха младите хора.

Увлекателният и динамичен разказ беше постигнат след запознаване с някои особености на най-важните филмови професии. Сценарист, режисьор, оператор, монтажист, музикален оформител.Всеки от младите таланти избра своя роля в създаването на късометражната творба. Вдъхновението и любопитството вероятно ще остане за едни приятен спомен, но за други – първа среща с възможна бъдеща професия.

Подготовката за снимачния процес включваше две части. Запознаване с основни теоретични понятия и практическо обучение. И в двата случая участниците бяха ръководени от преподаватели в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Практическите упражнения се проведоха на две места: в туристическия център в град Златица и в модерното и комфортно пространство на  комплекс „Етрополия“ в град Етрополе. Там младите участници в проекта писаха и редактираха въпросите си, изпробваха камерите, репетираха поведението си в кадър.

И резултатът е двe талантливо направени късометражни творби: “ Да обичаш професията си“ и „Професии за теб“. Скоро след приключване на работата по тях, авторите изживяха още вълнуващи мигове. Получиха сертификати за своето участие във филмовия процес в Народно читалище „Христо Смирненски“ –   град Златица и комплекс „Етрополия“ в град Етрополе.  Кметовете на община Етрополе – инж. Владимир Александров и на община Златица инж. Любомир Цветков, споделиха радостното събитие. Специалисти от Елаците – Мед АД участваха в дискусия с младите таланти.

Д-р Риосица Младенова благодари специално на проф.Цоло Вутов за възможността този проект да бъде осъществен.

Разбира се, най-вълнуващия миг за всеки, който прави е кино е срещата на творбата му с публиката. Младите авториха посрещнаха заслужени аплодисменти от зрителите.

А вече могат да се похвалят и с първото си отличие. Работата им беше удостоена със специалната награда за мащабен филмов проект, обединяващ в екип усилията на много участници.

Нови умения, срещи с интересни хора, радостни преживявания. Проектът „Да направим филм“ ги обедини в едно. И остави надеждата, че финалните надписи на филмите не са край, а надежда за още по-увлекателно продължение на кинопътешествието.

Специална награда „Арлекин“ и признание за участниците в „Да направим филм“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button