На хората

Шампионът Йоан Димитров, който с всяка трудност става по-силен

Тренира от трети клас със Стоян Балов, няма много време за личен живот

В началото на годината, непосредствено след 28-ия му рожден ден,  етрополският талант Йоан Димитров стана републикански шампион в категория до 87 кг на държавното първенство по класическа борба в  Стара Загора.

Той е дългогодишен национал и европейски вицешампион по борба за младежи до 23 години. „Имал съм много хубави моменти в спорта, но най-яркият ми е от европейското първенство. Състезавах се пред родна публика и когато победих на полуфинала, се обърнах към трибуните – цялата зала беше на крака. Това чувство няма как да се опише с думи“  – сподели той за в. „Етрополе за хората“.

Йоан се занимава с борба от ранна детска възраст. До него винаги е майка му, която го подкрепя безрезервно и е изключително горда с постиженията му, макар че сърцето ѝ се свива при всяко състезание и се моли момчето ѝ да е добре.  „Беше много буйно дете и с баща му искахме да го запишем да спортува. Разговаряхме с европейския шампион и треньор по борба в Етрополе г-н Петър Балов, който ни отказа с довода, че детето е прекалено малко“ – споделя майка му Веселка Василева. Третокласникът Йоан обаче не се отказва и решава сам да открие световния шампион, треньор по класическа борба борба и брат на Петър – г-н Стоян Балов. Намира го в спортната зала и му заявява, че иска да тренира борба.

Бащата на Йоан също го подкрепя безрезервно и му разказва за традициите на този великолепен мъжки спорт. Така започва звездната кариера на един от най-успешните в момента  български състезатели в класическата борба.

„Имал съм много трудни моменти, но те винаги са ме правели по-силен и не мисля, че има нещо на света, която да ме откаже от спорта. Знам, че всяко нещо има начало и край, но докато имам сили и мога, ще правя това“- казва шампионът. Според етрополския талант, рецептата за успех се крие в постоянството и волята за победа, а също така – в това да бъдеш дисциплиниран и отдаден изцяло на това, което правиш. „Ще имаш трудности, но най -важното е никога да не се отказваш.“

Йоан Димитров няма много време за личен живот, доста често пропуска важни събития, свързани с неговото семейство, но той е благодарен за тяхната подкрепа. Майката на Йони иска само да е здрав „и да остане истински човек, да създаде едно прекрасно семейство, защото това е най – важното нещо в живота.“

текст: ПЕТЯ ПЕНКОВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button