На хората

Специална награда „Арлекин“ и признание за участниците в „Да направим филм“

Учениците от СУ „Хр. Ясенов“ спечелиха и други отличия

Ученици от Етрополе и Средногорието получиха престижни награди на XII Международен младежки медиен фестивал „Арлекин“.

След пет месеца труд и творчески усилия те създадоха два документални филма за 10 минни професии в Елаците-Мед АД и получиха признанието на журито и публиката. Проектът бе отличен със специалната награда на мащабен проект, две статуетки и диплом на фестивала във Варна. Учениците от Етрополе спечелиха и други призове по време на фестивалните дни.

В началото на 2023 г. Геотехмин ООД и Елаците Мед АД, съвместно със Сдружение „Арлекин“, стартираха иновативния проект „Да направим филм“. 45 деца и младежи от 13 училища от община Етрополе и осем общини от Средногорието, преминаха няколко етапа на обучение по филмово изкуство и създадоха късометражни филми за основни професии в минната индустрия. Младите творци влязоха в ролите на сценаристи, режисьори, озвучители, музикални оформители, монтажисти на аудиовизуалните произведения.

И двата документални филми имаха своята премиера на фестивала във Варна

След интервюта и заснемане в Рудодобивен комплекс – гр. Етрополе, участниците в проекта научиха повече за професиите маркшайдер, геолог, IT специалист, оператор на челен товарач и шофьор на тежкотоварен камион. В Обогатителния комплекс – с. Мирково, се срещнаха с електроинженер КИП и А, механик, обогатител, еколог и технолог на хвостохранилище. И двата филма „Да обичаш професията си“ – проект на учениците от СУ „Хр. Ясенов“, ОУ „Хр. Ботев“ и ПГ „Тодор Пеев – гр. Етрополе и „Професии за теб“ – на ученици от училища в Средногорието, имаха своята премиера във Варна. Геотехмин ООД даде възможност на участниците в проекта да присъстват на събитието и да защитят идеята си в конкуренция с представители от 26 държави.

Кулминацията на младежкия форум беше на 25 юни, когато състоя и тържествената церемония. Наградите в отделните категории връчиха директорите на „Арлекин“ – д-р Росица Младенова и доц. Юрий Дачев. Диплом и статуетка за монтаж на филма „Да обичаш професията“ получи ученикът Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе. Християн Василев от същото училище спечели отличие за снимка с фотоколаж „Арлекин в усмивки“. Християн Василев, Велина Григорова, Виктория Николова и Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ и Рая Кирилова от ОУ „Христо Ботев“ обединиха усилия и създадоха вълнуващ репортаж на тема „Светът в моите очи“. Краткият видеоклип получи награда в категория „Репортаж“.

“Не мога да скрия удовлетворението си след този репортаж. Видяхме, че е постигната една от целите на фестивала – децата да осъзнаят важността на екипната работа“ – сподели д-р Росица Младенова. Тя благодари на спонсорите и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов за възможността участниците да придобият умения в областта на киното и телевизията, за осигуряването на техника и шанса да представят лично творбите си на фестивала. Екипът на сдружението смята, че трябва да има повече филми за професии в бъдеще, правени от деца за деца, за да могат младите хора да направят информиран избор за бъдещата си кариера и да останат да работят в България.

Eкипът от Етрополе: Научихме много, работихме заедно

Християн Василев, СУ „Хр. Ясенов“: Този проект ме обогати с много знания за професиите, хората и създаването на филмите.

Велина Григорова, СУ „Хр. Ясенов“: Научих доста неща за това как се правят филми, а също, че тези минни професии са наистина важни за икономиката на България.

Виктория Николова, СУ „Хр. Ясенов“: Получих знания как се прави филм, както и че специалистите в минната индустрия са много важни за рудник ,,Елаците” и постигането на  целите на дружеството.

Йоан-Марин Пенков, СУ „Хр. Ясенов“: Придобих знания, които се преподават в университет.  За професиите в минното дело разбрах колко ценна е екипната работа.

Марин Ботев, ОУ „Христо Ботев“:  Много ми хареса всичко – научих се да снимам хубаво, разбрах как се взимат интервюта…  Видях колко различни неща се работят в рудник „Елаците“. Такива големи машини, а и толкова е модерно всичко…

Рая Кирилова, ОУ „Хр. Ботев“: Запознах се с различни хора. Интересно ми беше да науча как се правят хубави кадри и всичко. Не знаех колко много хора работят в рудника… Много ми харесаха машините.

Даниел Нинов, 10 клас от ПГ „Тодор Пеев“, дуална система на обучение: Контактувахме с интересни хора, от които научихме много неща както за филмовото изкуство, така и за професии, важни за създаването на филм. Обученията бяха много полезни и интересни.

Благодарен съм, че имах възможността да се запозная по-подробно с дейността на Елаците-Мед и отделните професии там. Видях много интересни дейности, машини, съоръжения и техника. Впечатли ме отношението, което всички служители имаха към нас – отнасяха се с добронамереност, отзивчивост, загриженост. Аз работих върху сценарий, който представя професията маркшайдер. Впечатлен съм много от видяното и преживяното.

Бих участвал отново в подобен проект, както и в други, които организира компанията. Тази година завършвам 10 клас и съм в дуална система на обучение. През следващите две години, през повечето време, ще бъда на територията на рудник „Елаците“, защото там ще се провеждат учебните практики. Спокоен и уверен съм, защото по време на снимките всички ме увериха, че съм избрал най-подходящото обучение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button