Ателие

Цветомир Ценов – вдъхновен дърворезбар и мебелиер със свой бранд

Наследява занаят от чичо си и прославя традициите ни в Испания

Днес ще ви представим майстор, прославил етрополския занаят отвъд граница. Неговите мебели са изваяни с толкова любов, че са поръчвани в Германия, има запитвания от Испания, а за България поръчките не спират да валят.

Това е Цветомир Ценов, дърворезбар и създател на уникални мебели от естествено дърво.

„Искам да правя изкуство и именно поради тази причина мебелите ми са различни и оригинални. Потапям се в света на клиента и неговото желание и го придавам максимално чрез творбите си“ – разказва Цветомир.

Цветомир Ценов наследява занаята от чичо си. Израснал покрай него, не спирал да му помага и да се интересува от създаването на мебели. Попивал всичко до най-малкия детайл и изграждал себе си като бъдещ известен занаятчия.

„Чичо ми беше дърводелец и правеше мебели. Имаше всичките нужни инструменти и бях винаги до него. Беше ми толкова интересно, че забравях за всичко извън работилницата“ – спомня си Цветомир.

Той завършва средното си образование със специалност „дърворезба“, започва да прави първоначално дърворезба и заминава за няколко години в Испания. Там всички са очаровани от таланта му и няколко църкви около Мадрид му предлагат да им направи реставрации. Също така прави скулптори и рисува икони. „Католиците бяха толкова впечатлени от таланта ми и православните икони и иконостаси към тях, че няколко пъти ми се е случвало да си поръчват да им изработя православна икона с дървен иконостас“ допълва още той.

В Испания за Великден се прави всяка година така нареченото „Мълчаливо шествие“, в което участват различни религиозни общности. Те носят на раменете си дървени платформи със скулптури на светци. „Бях много щастлив, когато ми предложиха аз да направя една от фигурите за шествието“ – спомня си годините зад граница етрополецът.

След години в Испания, се завръща в Етрополе

По време на първата пандемия от covid-19 Цветомир и жена му решават да се завърнат отново в родината. Тогава очакват и първата си рожба.

„В България към дърворезбата няма голям интерес. Затова реших, че е време да започна нещо ново и така направих първите си истински мебели. В тях вкарвах елементи на дърворезба или различни рисунки и по този начин показвах вътрешното си Аз“ – споделя г-н Цанов. Създава и свой бранд Atelier Art&Design – AAD, който успешно налага на пазара. Участва в различни изложби, базари и изложения. Докато обмисля как да създаде свой сайт, в който да показва произведенията си, хората бързо научават за таланта му и не спират да го търсят. „Най-добрата реклама е от доволни клиенти“ – казва Цветомир Ценов.

Той е радостен, че отново е в родния си град. Вярва, че балканското градче е най-доброто място за отглеждане на децата му и възнамерява да развива и усъвършенства таланта си в гр. Етрополе.

Текст: Сибила Кусева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button