На хората

С 15000 балкански пъстърви зарибиха реките в община Етрополе

ТОДОР АКМАНОВ

Ентусиасти зарибяват реките в района на община Етрополе за поредна година. Повече от 15000 балкански пъстърви бяха пуснати в над 10 реки и притоци. Зарибителният материал са едномесечни рибки, специално отгледани в развъдник в Родопите. „Произходът им е доказан. Възрастта им е подбрана така, че да може най-добре да се приспособят в новите условия и да оцелеят“ – каза Пламен Лазаров, председател на сдружение „Спортен риболов”. Заедно с представители на „Клуб на миньора и минното дело”, Клуб „Спорт и здраве” и ученици от СУ „Христо Ясенов” те пуснаха малки рибки в реките. Зарибяването се извърши под контрола на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Владимир Александров, председател на миньорското сдружение, обясни, че целта е да се подобри популацията на този вид риба, която вече се е завърнала в р. Малък Искър. Според него има резултат от пуснатите пъстърви през миналата година.

„Инициативата трябва да продължи и през следващите години, докато пъстървата започне сама да се възпроизвежда“ – смята Ивайло Георгиев, председател на спортния клуб. Той очаква гражданите да проявяват активност срещу бракониерите, тъй като най-уязвими са пуснатите малки риби.

С голям ентусиазъм в зарибяването участваха децата. Те смятат, че рибата трябва да живее в естествената си среда.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button