На хоратаТоп новина

В народните борби в Етрополе бяха отличени 105 участника

За първи път от над 30 години в Етрополе се състояха народни борби. Близо 200 участници в 5 възрастови групи от цяла България премериха сили в 35 категории на Стадион „Чавдар“. Най-малкият участник бе на 6 години, а най-възрастните – около 60. В схватките участваха и станаха първенци националите Мирослав Киров, втори на европейското през 2021 г., и етрополецът Йоан Димитров, втори на първенството на България тази година.

Според организаторите – Клуб „Спорт и здраве“ – Етрополе и „Клуб на миньора при Елаците-Мед – Етрополе“, идеята цели възраждане на традициите на този спорт. „Етрополе има изконни традиции в класическата борба, олимпийски, световни и европейски шампиони. Почетен гражданин на града е покойният Стоян Николов, олимпийски и европейски вицешампион. Граждани на Етрополе са братя Стоян и Петър Балови. За етрополците е дълг да поддържаме и развиваме традициите на този спорт“ – каза Владимир Александров, председател на „Клуб на миньора“. Ивайло Георгиев, председател на Клуб „Спорт и здраве“, разказа, че основната организация е на един от учредителите – Кирил Михалев. Той изрази надежда, че след турнира повече деца ще бъдат привлечени да тренират.

Събитието почетоха кметът на града Димитър Димитров и председателят на ОбС Христо Андреев.

За да подкрепят идеята и да се наследят на първенството, освен участниците дойдоха и много шампиони и медалисти от различни първенства.

„Радвам се, че в града има събитие, което ще стимулира младите хора да тренират борба. От близо 30 години не е провеждано такова състезание – каза Стоян Балов. бивш шампион от олимпийските игри в Сеул 88.  В схватките участваха шестима възпитаници на етрополския клуб по борба на братя Балови.

„Етрополе беше един от големите центрове, развиващи класическа борба. Щастлив съм, че се намериха хора, които да ни припомнят славното минало, надявам се да помогнат и за бъдещето на този град“, каза Емил Будинов, помощник треньор на Националния отбор по класическа борба.

„Вярвам, че ще има младежи, които ще продължат пътя на братя Балови. Важното е да има и хора, които подкрепят спорта и помагат, защото без финансиране това няма как да стане – заяви Живко Вангелов, двукратен световен и две пъти европейски шампион.

Сред гостите бе Георги Мърков, олимпийски, световен и европейски шампион по класическа борба. Той сподели, че си спомня със сантимент за миналото, когато е бил в Етрополе като състезател на националния отбор, а по-късно – треньор на същия. Разказва как заедно със Стоян Николов са участвали в световни и европейски първенства. „За младите е полезно да спортуват. „Да благодарим на хората, които организираха това събитие и дано има повече такива хора, които да помагат. Не всеки става шампион, но който е минал през спорта, се учи на труд, дисциплина; има емоции, плач, радости… По-добре е за младите да спортуват, отколкото да стоят пред таблетите. Спортът е велико нещо!“.

Валентин Гецов е вицеолимпийски медалист, женен за етрополка. Той пожела успех на организаторите в каузата им да възродят борбата в Етрополе и изрази надежда, че такъв турнир ще има и догодина. „Това е много добра възможност за младите борци.“

Сто и пет участници бяха наградени с парични и други награди от организаторите, а победителите на първите места в категория „мъже“ бяха надарени и с живи награди, както повелява традицията. Микяй Наим, първенец в категория до 60 кг, получи агне, Мирослав Киров (80 кг) –  коч, Йоан Димитров (87 кг) – теле и Георги Иванов (100+ кг) ) – агне.

Националният състезател по класическа борба Йоан Димитров, смята, че днес няма много желаещи, които искат да се посветят на този спорт, както в миналото, когато град Етрополе е бил шампион в класическата борба в отборната надпревара, но такива събития ще върнат спорта в залата. „Да възродим традицията и славните страници!“ – изразява мечтата си той.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button