Обичаи

Посрещнахме Лазаровден с феерия от музика и танци

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Той се свързва с настъпването на пролетта и прераждането, той е празник на природата, на девойката и на момата. По стари български традиции подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която вече е посветена в лазаруването, обикаля селото и помага на момичетата да научат песните, които ще изпълняват. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват.

За да уважи празника и хубавата българска традиция, „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, заедно с деца от детските градини и самодейците от читалището, подари празничен спектакъл на гражданите на общината. На сцената на големия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871“ се изявиха деца от ДГ „Еделвайс“, ДГ „Звънче“, ДГ „Слънчице“, ЖВГ „Димана“ с художествен ръководител Цветелина Петкова и танцьорите от ТА „Балканска младост“ с художествен ръководител Калинка Пушкарова. Публиката се наслади на магия от танци, музика, песни и стихове, посветени на Лазаровден. Феерията от гиздави лазарки, напети момци, живописни народни носии, пъстри въртележки, оригинални и цветни декори бе впечатляваща.

„Направихме този празник заедно, защото съхраняването на обичаите и фолклора е наша обща кауза. Участниците милеят за българското и пресъздават традициите по красив, колоритен и автентичен начин. Всички присъстващи съпреживяха красотата на празника“ – казват от Клуба.

В края на спектакъла инж. Владимир Александров, председател на клуба, благодари на всички артисти и подари на детските градини професионални тонколони, за да продължават да радват етрополци с таланта си.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button