На хората

Клиф Портлок, който обича идилията на Етрополе

ТОДОР АКМАНОВ

Клифърд Портлок, наричан от етрополци Клиф, е роден в предградие на Оксфорд в Англия. По професия е строителен инженер и продължава да работи. От 10 години е щастлив съпруг на Вили Рай.

„В Етрополе се чувствам комфортно. Много обичам Вили Рай, така че всичко, което е около нея, ми харесва. Никога в живота си не съм обичал и живял в толкова красиво малко място, което подклажда романтиката“ – казва той. За него Етрополе e прекрасно. От терасата, където живеят, се вижда планината, „която се отразява дори в кафето ни“.

Клиф се чувства като в идилия. Той има приятното усещане, че е един от всички на малката улица, където е домът им. Участва например в подготовката на курбан на улицата със съседите. „Последния път ние бяхме домакини и раздадохме на всички по паничка от този изключително вкусен курбан“. Харесва му много, че хората са позитивни и отвръща със същото. Винаги, когато вижда, че има нужда, им се притичва на помощ. „В Англия имаме малко по-голяма бариера един към друг. Там хората са вежливи, поздравяват се и се усмихват, но винаги спазват дистанция. Тук дистанцията се скъсява и сте по-близки. Аз също се опитвам да бъда такъв, да се приближа до етрополци и започвам да разбирам какво искат те“ – споделя Клиф. Допада му също, че младите етрополци говорят много добре английски език. Той всяка година оценява правилното произношение на ученици от СУ „Христо Ясенов“ в изпит по английски език.

Двамата с Вили Рай се запознават в София и той е впечатлен от нейната енергия, докато представя своите млади певци в известен столичен клуб. По това време тя работи и гледа майка си, която не вижда. „Това толкова ме докосна, защото нейният свят, музиката я бе направила много топла и чувствителна. С нея живея много енергичен, красив и стойностен живот, тотално различен отпреди. Тя ми върна топлината, за мен това е златно време“ – казва Клиф, на когото Вили е посветила песента „Златно време”. „Никога не съм очаквал, че след 60 години животът може да бъде толкова смислен и цветен. Благодаря ѝ за всичко това. Когато пее, аз чувствам, въпреки че не разбирам текста, се просълзявам. Ако Вили беше в Англия, тя щеше да бъде оценена много по-добре!“.

На 27 април двамата отбелязаха десет години от сватбата си със скромно парти в Кипър. „Надяваме се Господ да ни види и да ни даде още малко живот в нашия рай“, споделя Клиф.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button