Бизнесът

Млади специалисти на учебна практика в рудника на Елаците-мед

Студенти от Химико-технологичния и металургичен университет и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ (МГУ) посетиха за практически занятия Елаците-Мед АД и останаха впечатлени от постиженията на компанията. Сред темите на занятията през април бе и Основи на опазване на околната среда.

На 6 април осем студенти – магистри с ръководител доц. д-р инж. Кремена Деделянова от катедра „Инженерна екология“ на ХТМУ посетиха пречиствателната станция за отпадъчни води, изградена по технология на японската компания MMTEC – световен лидер в екологичния инженеринг. Инж. Станимир Гергов, началник цех „Пречиствателни станции и хидротехнически съоръжения“, ги запозна с технологичния процес. А инж. Александър Григоров, директор „Околна среда и води“, разказа за изградените две пречиствателни станции, както и за системата от хидротехнически съоръжения, предотвратяващи замърсяването на чистите води и извеждащи ги извън контура на местата за съхранение на минни отпадъци. Инж. Григоров подчерта, че е постигнат необходимият пречиствателен ефект и се осигуряват установените емисионни норми на изхода на ПСОВ. Предприети са стъпки за изграждане на още едно пречиствателно съоръжение на територията на Рудодобивния комплекс.

Студентите от ХТМУ разгледаха и действащото хвостохранилище „Бенковски-2“ към Обогатителния комплекс и видяха рекултивираното хвостохранилище „Бенковски-1“. Инж. Момчил Бояджиев – технолог, запозна младите специалисти с експлоатацията на хидротехническото съоръжение и иновативната технология за обработка на плажните зони чрез т. нар. процес Mud Farming, осъществявана чрез специализирани машини за обработка на хвостовия отпадък.

На 7 април 18 студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда“ в МГУ с ръководител ас. Сотир Плочев също се запознаха с работата на пречиствателната станция в Рудодобивния комплекс. Студентите от двата университета останаха впечатлени от направените инвестиции за опазването на околната среда и споделиха, че наученото ще им е изключително полезно в тяхната подготовка.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button