Времена

Как създадохме паметник на героя в Етрополе

ХРИСТО ХРИСТОВ

В края на 1882 г. Тодор Пеев е уволнен като учител и се пенсионира. Участва във възстановяването на Българското книжовно дружество и става негов деловодител. Той обаче иска да се върне към учителството и пише писмо до Захарий Стоянов, председател на Народното събрание. Не получава отговор. През 1899 г. е назначен за окръжен управител на Варна, но отново е уволнен – заради проявено достойнство. Разочарован от новата действителност, на 26 юли 1904 г. в София той се прострелва. Не е намерено предсмъртно писмо. В „Дневник” пише: „Причините на самоубийството са неизвестни, но ако се вярва отвън, те са домашни.. ”

Къщата на Тодор Пеев в Етрополе, където е гостувал Левски, е била разрушена. Няма я и къщата на касиера на етрополския Частен Български революционен комитет Илия Правчанов, родом от Правец. В зимника ѝ, под капака на хамбар, е имало скривалище на Дякона, а в дувара ѝ – таен долап, в който след Арабаконашкия обир известно време е укриван архива на комитета. Правчанов умира през 1884 г. През 1934 г., когато кмет на града е Борис Зосимов, е приет нов градоустройствен план.  Къщата на Правчанов, която се е намирала на пресечката на улиците „Васил Левски” и „Лековец”, е съборена и на семейството е предложено друго място. Там къща не е издигана, но през 60-те години с решение на ОбС се поставя морена с паметна плоча.

От 1980 г. до 1983 г. бях заместник-председател на Общинския народен съвет –Етрополе. В ресора ми влизаше и културната дейност. При едно от посещенията през 1983 г. в Окръжния съвет по култура споделих идеята за създаване паметник на Тодор Пеев. Явор Михов, отговорник за културните паметници в окръга, прие идеята и се ангажира с цялостната работа – от идейния проект до откриването.

Предложението ми беше фигурата да е в цял ръст, на висок пиедестал, за да се откроява на фона на читалищната сграда. С бастун в едната ръка, а в другата – с книга. Идейният проект беше представен на тогавашния първи секретар на ОбК на БКП Иван Йотов. По негово решение паметникът има днешния вид. Паметникът на Тодор Пеев бе открит на 21 декември 1984 г. от министъра на отбраната ген. Добри Джуров.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button