Ателие

Драгомир Дончев – Максим от с. Лопян и традициите на фолка

Драгомир Дончев – Максим е вокалист на фолк групата „Максим Бенд“. Родом от с. Лопян, той работи 25 години в областта на вноса на климатици в Ботевград, преди да се завърне в родното си село.

Възстановява къщата на родителите си, купува друга и привлича още трима ентусиасти: Стефан Стефанов, концерт майстор на Софийска филхармония – пее и свири на кларинет,  Григор Илиев – свири на акордеон, а Александър Първанов – Белия – на тромпет. Те също си купуват къщи в Лопян и така започва историята на „Максим Бенд“.

За Максим – творческото име на Драгомир, музиката е съдба. Той се спира на псевдонима си след участието си в Ку-Ку-Бенд на Слави Трифонов. Максим, според него, идва от Макс-имален, най-добър.

„Когато учех в Ботевград открих, че имам дарба да пея. Завършил съм музикалното училище в Котел, специалност „Народно пеене”. Свиря на пиано, което е задължителна специалност в музикалното училище“ – споделя той.

В репертоара му има песни от различни жанрове, но предпочита българската и сръбската народна музика. „Еднакво обичам и мога да пея, и да готвя хубаво“ – казва Максим и уточнява,  че групата им изпълнява репертоара си само при покана.

Текст: Христо Христов

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button