Ателие

Боян Шаранов, трио „Романтика“ и изкуството на многогласното пеене

Печелили сме редица международни награди, но любовта на публиката е най-голямата

През декември м.г. Вокално трио „Романтика“ с ръководител Боян Шаранов покори почитателите на музиката с юбилеен концерт по случай 10-годишнината си в НЧ „Тодор Пеев-1871“ – гр. Етрополе.

За 10 години трио „Романтика“ има зад гърба си множество национални и международни награди. През юни 2015 г. и 2017 г. печели награда в Паралия Катерини, Гърция, на Международния фестивал „Морска звезда“, през 2016 г. получава трета награда на националния фестивал на старата градска и шлагерна есен, а през 2019 г. – първо място на същия фестивал. Участвали са и в предаването „Ако зажалиш“ по ТВ СКАТ.

Началото

През 1998 г., Боян Шаранов и няколко ентусиасти решават да основат певческа група за популярни песни с името „Етрополия“, която ръководството на НЧ „Тодор Пеев – 1871“, гр. Етрополе,  радушно приема. За ръководител е поканен Николай Христов. В годините групата променя името си, но численият състав от девет вокалисти остава непроменен. И така, до есента на 2013 г., когато групата се разпада.

„Участвайки като вокалист в Творческо студио „Акварели“, последната вокална група, ръководена от Николай Христов, разбрах, че съставът е достигнал максималното си развитие (макар, че печелеше първи награди на международния музикален фестивал „Море и спомени“ – гр. Варна). Като любител на многогласното пеене мечтата ми бе песните, които изпълняваме, да се обогатят хармонично с още една или две гласови партии“ – разказва Боян Шаранов.

Той решава да сбъдне мечтата си. Кани две от вокалистките – Галя Атанасова и Цветелина Николова, чийто гласови възможности познава много добре, и започват репетиции. Изпълняват предимно романтични песни и така се ражда триото „Романтика“, а Боян Шаранов става негов ръководител. Те са единствените в България, които пеят по ноти и се допълват напълно синхронично.

„Най-важното, което сме постигнали, за тези десет години работа, е спятост, ритмичност и балансираност в многогласното песнопение. Такава е и оценката на журитата от фестивалите. Получавали сме редица награди, но най-голямата за нас, са аплодисментите и просълзените от възторг очи на публиката“ – споделя още ръководителят на трио „Романтика“.

Природен талант

 „Занимавам се с музика още от седемгодишна възраст. Няма да забравя късната есен на 1949 г., когато една вечер у дома ни дойде учителят по пеене в тогавашната етрополска гимназия Манол Тодоров Манолов. От неудобство и страхопочитание, не смеех да повдигна поглед към него. Той говореше за въздействащото чудо на музиката върху човешката душа, за това каква музикална култура изгражда изучаването на музикалния инструмент цигулка, как облагородява човека … Учителят говореше това на един обикновен занаятчия-дърводелец, какъвто беше баща ми, който в тези трудни следвоенни години ми купи цигулка и аз станах един от многобройните ученици на Маноло по цигулка“ – спомня си г-н Шаранов.

Четири години по-късно той вече свири в прогимназиалния оркестър с диригент Васил Стипцов и в гимназиалния оркестър с диригент Манол Манолов. Така – до завършване на гимназията през 1960 г. В следказармените години преоткрива любовта към китарата, саксофона и барабаните. Участва в различни оркестри като инструменталист, като вокалист и вече 74 години живее с вълшебството на музиката. Въпреки голямата си страст той няма музикално образование.

„Музикант къща не храни“ – ми казваше все баща ми. Той беше безупречен дърводелец, но и професионален машинен техник и ме въведе в света на техниката“ – спомня си Боян. Той завършва лесоинженерството и открива обичта и към гората. Всяка свободна минута ръководителят на трио „Романтика“ прекарва в разходки в Етрополския балкан.

Запитан защо не издигне песните си на по-високо национално ниво и дали не появява интерес към звукозаписната индустрия, Боян Шаранов заявява: „Аз нямам музикално образование“.

Тук е важно да се отбележи, че всеки музикален ръководител, за да осъществи проекта си за създаване на определен формат вокална група, преди всичко трябва да открие и включи подходящи вокалисти с красиви, различни по височина, меки и непробивни в темброво отношение гласове. Вокалното многогласно пеене изисква балансирано звучене на всяка партия, което се постига с много труд от страна на изпълнителите. На второ място е избора на песните, които формират бъдещия репертоар, съобразен с изискванията на музикалния проект и на трето – какъв да бъде музикалният съпровод. Етрополецът Боян Шаранов се е справил перфектно с тези високи изисквания и именно затова триото му е признато и зад граница.

Текст: Сибила Кусева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button