Ателие

Дидо Пешев: Да работя с Metallica и Netflix за мен е сбъдната мечта

Помня обиколките ни с приятели в Балкана и първата ни рок банда, която сформирахме в града

Роденият и израснал в Етрополе Дидо Пешев, музикант, илюстратор и собственик на столичния Bare Hands Society, се прослави с таланта си в цял свят.

След като печели симпатиите на имена като Gojira, Marilyn Manson, Mastodon и  Metallica, през януари т.г. той показа и първия си нарисуван плакат за филм  – една от мащабните нови продукции на Netflix – Rebel Moon на Зак Снайдър. Преди това от таланта му са впечатлени от Metallica, за които рисува плакати. Дидо Пешев се занимава с музика и рисуване от малък, като първият му учител по изобразително изкуство е Николай Георгиев. Именно той забелязва таланта на малкото момче и го насърчава да рисува.

– Как Ви откриха от Netflix?

– Специалистите от маркетинг отдела на Netflix ме потърсиха с конкретно предложение. Те бяха добре запознати с моята работа и се свързаха с мен, малко след като излезе последния ми плакат за концерта на Metallica в Прага.

Последваха няколко видеоразговора, в които ми беше представен проектът, героите и цялата вселена на филма Rebel Moon (Бунтовническа луна). След около месец и половина започна същинската работа по проекта. Заедно с творческия директор стартирахме проекта по образа на Джими, героят, озвучен с гласа на Антъни Хопкинс. Джими е робот, който някога е служил на краля, но след преврат е забравен и води едно по-бледо съществуване. През цялата първа част той търси себе си, а на финала на първа част „трансформира” себе си в образ с наметало и рога, готов да посрещне завръщащите се бунтовници и определено да се включи в битката. Истинската му среща със зрителите ще бъде във втората част на филма.

В този етап на проекта, докато разработвахме робота, имах възможността да работя и с режисьора на филма Зак Снайдер, който одобри финалната скица след няколко варианта на скици.

 – Как започна кариерата Ви и работата Ви с Metallica?

– Когато бях дете, музиката ме вдъхнови да започна да се занимавам с това, с което се занимавам и до момента – да рисувам и да свиря на китара. От 11-годишна възраст ходех на уроци по рисуване и малко след това се запалих и по свиренето. Тук е и моментът да благодаря на първия ми преподавател по рисуване Николай Георгиев.

След като завърших средното си образование в гимназията „Христо Ясенов” в Етрополе, реших да следвам Ландшафтна архитектура в Леосотехническия университет в София. За да се подготвя за изпитите, се наложи отново да започна уроци по рисуване, но този път в София. Никога няма да забравя сутрините, в които сменях по няколко автобуса, за да стигна до моя преподавател, но пък смея да твърдя, че тези уроци отново ме върнаха активно към рисуването.

Несъмнено мога да кажа, че пътят до Metallica не беше никак кратък. Преди да ме потърсят, за да нарисувам плакат за техен концерт, имах възможността да работя с артисти като рок музиканта Marilyn Manson, хеви метал бандите Gojira и Mastodon,  рок бандата Ghost и други. Тези 8 години  със сигурност са ми помогнали много, за да попадна в полезрението на мениджмънта на групата.

– С кои други музикални банди работите?

– В момента не работя по конкретен проект, но предстоят няколко такива. Последните банди, с които имах щастието да работя, са: Queens of the Stone Age и The Smashing Pumpkins. По време на проекта за филма на Netflix, имах и предложение за работа с KISS и за последния им концерт в „Медисън Скуеър Гардън” в края на декември 2023. Колкото и да не ми се искаше, трябваше да откажа, защото времето и поетата отговорност към вече започнат проект просто не ми го позволяват. Зад всеки един плакат седи изключително много дисциплина, фокус и спазване на срокове.

 – Кой е най-скъпият Ви спомен от Етрополе? Разкажете ни за връзката си сега с града?

– Едни от най-милите ми спомени от гр. Етрополе са свързани с моите приятели, с които поддържам връзка и до днес. Помня също така обиколките из гората, по различни маршрути в Балкана, първата ни рок банда, която сформирахме в града, както и първите ни концерти. Спомням си рок-бара, в който се събирахме, за да слушаме изпълнители като Frank Vincent Zappa, Black Sabbath, Led Zeppelin  и много други.

– Има ли някой в семейството Ви, от когото сте наследили таланта си?

– Почти цялото ми семейство са свързани с изкуството по един или друг начин. Някои обичат да свирят на наличните инструменти в домашна среда, а други се наслаждават на всяко едно изпълнение, на което стават публика.

– Какво Ви вдъхновява?

– Вдъхновява ме светът около мен и природата, сред която израснах.

– Разкажете за следващите си проекти, има ли някой от тях връзка с Етрополе?

– Предстоят ми доста нови неща, но заради това, че съм сключил договори за конфиденциалност не мога да споделя повече информация. А някои от старите ми плакати са били рисувани в Етрополе.

Извън проектите с плакати, с групите ми Last Hope и Nocktern работим по нов материал за нови албуми. Предстоят ни и концерти в страната и чужбина. Миналата година с Last Hope имахме изключителната възможност да открием концертите на няколко големи групи – Pantera в Букурещ, Soulfly в Пловдив, Sick of It All  в Атина, както и турне с Agnostic Front в по-голямата част на Европа.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button