Интервю

Владимир Александров: Етрополци ще имат пречиствателна станция и качествена питейна вода

Кандидат за кмет на Община Етрополе от МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ с номер 68

Нужна е цялостна промяна за развитието на община Етрополе

Владимир Александров е инженер,  магистър по специалност „Открит добив” от МГУ „Св. Иван Рилски”, проектант втора степен по „Взривни работи”. Притежава и магистърска степен по „Корпоративен мениджмънт“ от СА „Димитър А. Ценов“, гр. Свищов. Завършил e Политическата академия към НПИ „Димитър Благоев“ и на Института за политика „Паисий Хилендарски“ към БАН за политически лидери. Бил е три мандата общински съветник. Председател на „Клуб на миньора и минното дело“. Семеен с две деца.

 – Г-н Александров, защо решихте да се занимавате с политика?

– Политиката дава възможност да защитиш идеите, в които вярваш, да се  бориш, с екип и последователи, за по-добро настояще и бъдеще. Идеята е да променяш нещата, устоявайки принципите и позициите си, за които хората са ни гласували доверие. Днес ситуацията в Етрополе доказва колко трудно е всичко това. Работих в общински съвет, доминиран от едно мнозинство. Направихме редица предложения за включване в бюджета на база нерешени проблеми, за повече средства в областите „Образование“, „Отбрана и сигурност“, „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда. Вярвам, че ако сме обединени, можем да постигнем по-добро настояще за всички нас и по-добро бъдеще на децата ни. Сега е времето за промяна! 

Изгубено бе ценно време за решаване на наболелите проблеми в града

– Какви са основните проблеми на община Етрополе?

– Проблемите на община Етрополе са много. За жалост, през последните години общината ни се намираше в пълен застой и нямаше развитие. Изгубено беше ценно време да се решат отдавнашни проблеми и те започнаха сериозно да се задълбочават. От години жителите на община Етрополе пият кална вода. От чешмите буквално тече кал. Бяха сезирани редица медии и се отразяваше проблема с качеството на питейната вода в ТВ репортажи, но ръководството на общината не направи и най-малки усилия в тази посока. Смятам, че е крайно време да се изгради пречиствателна станция за питейни води. Срамно е, че проектът за тази станция е започнал през 80-те години, а в момента в града се виждат само руините на недостроената и рушащата се от времето пречиствателна станция за питейни води. Безотговорно е към всички нас, гражданите, които отдавна не пием вода от чешмите в нашите домакинства.

Друг голям проблем – рискът от бедствия и наводнения при всеки обилен дъжд е висок. През последните години се наблюдават сериозни наводнения и хората и техните имоти пострадаха. Ситуацията беше страшна и това лято, когато имоти на хора, наводнени при предишното силно наводнение през 2018 г., отново пострадаха. Нужно е да се направи корекция на речни участъци и участъци от улици, да има ефективно почистване на речни корита с цел предотвратяването и ограничаването на внезапните наводнения и управлението на тези бедствия. Странно е, че до момента няма общинска програма за намаляване на риска от бедствия. Това е и недалновидно с оглед очакваните още по-сериозни последствия от климатичните промени.

Липсата на привличане на нови инвеститори и на достатъчно работни места принуждава съгражданите ми да пътуват до съседни общини, което е неприемливо.

Лошата инфраструктура, особено в селата, е принудила гражданите на община Етрополе да ограничат пътуванията си до родните си домове. Пътят до с. Ямна вече на практика не съществува и хората са застрашени да останат без връзка с града.

Липсата на медицински персонал в „МБАЛ „Проф. Д-р Ал. Герчев – Етрополе“ ООД застрашава функционирането на част от отделенията и етрополци няма да има в един момент къде да се лекуват и да разчитат на качествена услуга на спешната помощ.

Мисля да спра до тук – „тези теми са табу за нашите съграждани“ и за тях решения не се дават, само се прехвърля отговорността към други институции или фирми.

Това е нашият живот! Ако искаме всички да живеем по-добре, трябва да се замислим защо сме в това положение и да се обединим срещу статуквото в Етрополе. Тази община им голям бюджет, много по-голям отколкото други подобни общини заради концесията – 29 млн. годишно, от които 14 млн. са собствени приходи. Както и преди казах, време е за сериозна промяна на община Етрополе!

– Как Вие ще решите тези проблеми?

– Не искам да прозвучи нескромно, но след като бъда избран за кмет на общината и ако в новия ОбС има необходимото мнозинство и воля за решаване на тези проблеми, първите неща, за които ще работя, без да жаля сили са:

  • Осигуряване на качество на питейната вода чрез изграждане на пречиствателна станция за питейни води, което е единственото решение на проблема за етрополци. Работя по идейния проект за такава пречиствателна станция с експерти от година. След построяването й ще бъде дарена или на общината, или на ВиК оператора за София област.

Това ще е една от големите ми цели, защото съгражданите ми заслужават да пият чиста вода.

  • Създаване на фонд за финансово подпомагане на пострадали при бедствия и аварии. Разработване на общинска програма с конкретни мерки за превенция и намаляване на риска от бедствия. Предприемане на действия, които да намалят риска от наводнения със средства от бюджета на общината.
  • Запазване на настоящите работни места и откриване на нови. Това е проблем, който лично съм коментирал с представители на средния бизнес в общината по тяхна покана за среща. За мен е задължение на един кмет да е близо до проблемите на местния бизнес и заедно да се търсят решения за тяхното минимизиране. Не да се работи само с определени фирми. Трябва да има истинска конкуренция за обществените поръчки, което ще гарантира и целесъобразното изразходване на публичните средства. Създаване на „Фонд за подкрепа и насърчаване на микро и малък  бизнес също е една от темите, на които ще търся вариант за решение.
  • Липсата на медицински персонал в малките населени места е национален проблем, но в Етрополе той се задълбочава с годините. Ще направя всичко възможно да бъдат осигурени средства за повишаване на фонда за работна заплата на заетите в здравеопазването, с приоритет за най-застрашените от липса на персонал медицински длъжности.
  • Разширяване на пътя към новия гробищен парк, както и изграждане на „Дом на Покойника“. Облагородяване на поречията на реките и създаване на зони за отдих. Изграждане на велоалеи /Етрополе – м. Рибарника – с. Рибарица/и възстановяване на учебния вело център.
  • Изграждане на приют за бездомни животни.

Всичките тези неща не изискват много средства и това, че не са направени, е проблем на всички нас като граждани на община Етрополе. За да се намери решение, което е да е в полза на гражданите на общината, трябва да има и добро партньорство с всички заинтересовани страни, в това число с бизнеса, който работи в общината.

– Каква е визията ви за развитие на община Етрополе?

– Ще направя така Етрополе да изглежда като гр. Правец, с. Челопеч или с. Чавдар. Нашата община е от богатите общини, а в същото време не изглеждаме като такава! Отидете например в с. Чавдар и вижте какво е постигнато с доста по-малко общински средства, с привличане на средства по европейски проекти и в партньорство с местния бизнес.

– Защо гражданите да гласуват за Вас, за кандидатите за кметове и общински съветници в листа номер 68?

– Преди всичко хората трябва да гласуват за самите себе си, за това дали те искат да живеят по-добре или да продължават да получават „Още от същото“.

Мисля, че всички кандидати са достойни и заслужават уважение.

В случай, че хората искат да са част от управлението на нашия град, да бъде зачитано тяхното мнение, да подобрим начина си на живот, нека изберат МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ с номер 68. Времето ще покаже, че съм прав.

Местни избори 2023: Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button