ИнтервюНа хоратаОбщинатаТревоги

Владимир Александров: Басейните в СУ „Христо Ясенов“ – кауза за децата!

Учениците трябва да имат възможност да плуват безплатно

В края на юни 2022 година бяха официално открити два модерни плувни басейна в СУ „Христо Ясенов“. Те са ремонтирани по предложение на общината и училището и с дарения по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Геотехми“ ООД , Елаците-Мед АД, Геострой АД, Геотрейдинг АД.
Инж. Владимир Александров е зам. – директор на Рудодобивен комплекс и председател на сдружение с нестопанска цел „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“. Познат е на етрополската общественост и с инициативите си в полза на хората. Готов е да помогне басейните да заработят.
– Господин Александров, защо е важно басейните да бъдат въведени в експлоатация възможно най-скоро?
– За мен като родител е важно децата да имат възможност да плуват в родния си град, а не да пътуват до Ботевград, както е към момента, което затруднява родителите, защото отнема ресурси и време. В града ни има и деца, които по медицинско предписание трябва да практикуват този спорт ежедневно, защото плуването е един от най-добрите спортове за здравето. От друга страна, за „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ функционирането на басейните е важна кауза, по която работим. В деня на официалното откриване на сдружението през септември 2022 г. обявихме, че искаме да помогнем този басейн да стане достъпен за децата, и не само за тях, възможно най-скоро. Своевременно обиколихме няколко училищни басейна, включително и в София. Плувните съоръжения, с които разполага СУ „Христо Ясенов“, са сред най-модерните и най-добрите за учебно заведение!
– Басейните са на територията на общинско училище. Има ли екипна работа между общината, училището и сдружението, за да заработят?
– Кметът на Община Етрополе Димитър Димитров приветства нашата инициатива и обеща безусловна подкрепа и пълно съдействие. От своя страна, през януари 2023 година директорът на СУ „Христо Ясенов“ Мила Манчева ни потърси за съдействие и ние намерихме правилната за нас формула относно издръжката на закритите басейни и за това как нашите деца в своето училище да плуват безплатно. През февруари г-жа Манчева внесе в Общински съвет – Етрополе предложение, свързано с плувните съоръжения, които са в готовност за експлоатация. Очакваме то да бъде разгледано на следващото заседание.
Издръжката на басейн изисква усилия, средства и разбиране от заинтересованите страни. Нашето сдружение е готово да помогне, като покрием месечната издръжка. Всички политики за експлоатация на басейните са отговорност на директора на учебното заведение.
– Вие сте изключително ангажиран човек. Какво Ви мотивира постоянно да работите за каузи като тази?
– На първо място е каузата за децата. Мотивира ме увереността, че в общината има потенциал, който трябва да бъде оползотворен. Ние, хората от Етрополе, сме тези, които можем да превърнем града и населените места в още по-добро място за живеене. Екипът на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, както и сдружението на нашите колеги Клуб „Спорт и здраве“ работят за тази и много други инициативи за благоденствието на жителите на общината. Ще се радвам следващия път да направите репортаж от басейна, включително с кмета г-н Димитров и с директора г-жа Мила Манчева.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button